2011. március 20., vasárnap

Élőkert-élőház

Ez volt  a címe az előadásnak. A szegedi házaspár 15 éve bizonyít. A természetes életmóddal,a kertműveléssel, de az alomszékhasználat, az esővízgyűjtés, az alternatív energiafelhasználás, mind elismerésre, követésre méltó dolgok! Nekünk most a zöldség-gyümölcs biotermesztését mutatták meg úgy, ahogy ők kísérletezték, tapasztalták éveken át.
Nagy súlyt helyeznek arra, h lehetőleg mindent visszaforgassanak a talajba,visszapótolandó a haszonnövények által felvett tápanyagokat. A komposztkészítést mesteri szintre emelték! Ennek nagyon fontos eleme az alomszékből kikerülő tartalom, amiben már eleve a legkülönbözőbb gyógynövények is megtalálhatók, a konyhai szerves hulladék,a mag nélküli gaz,fűnyesedék és minden újabb réteg bespriccelve egy gyógynövényporos,tejes,mézes esővizes keverékkel.
A 3.évben ez már kiváló humusz,a vetőmagok csodaágya. A magokat persze csávázzák vetés előtt.
Vászonba kötik, beáztatják a köv. keverékbe : gyógynövénylé,kőzetliszt,trágyalé(áztatott humusz) és egy Biocal nevű természetes anyag.Elvetik a magot ebbe:5 liter humusz, 1 e.k.csalánpor.
A pikírozáshoz is ez a föld kell, ill. kiültetéskor a lyukba is. Az előkészített kilyuggatott földet permetezik. A permetlé: 5 l esővíz,20 dkg száraz zsurló 1 órán át főzve,lehűtve.
A kis palántát kiemeljük a dobozából,alsó 2 levelét lecsípjük,agyagpépbe mártjuk. Ez agyag-víz-zsurló-csalán keveréke. (itt azért már kezdtem ledobni a láncot,ennyit nem lehet már "szórakozni"egy kis növénnyel,százféle lé és még ki sincs ültetve,ajjaj... :o))
Na de,meggyőztek,ez nagyon hatásos védelem egész évre,vírus-gombaölő,tápláló!
Egyébként is náluk a fő hangsúly a megelőzésen van,ahogy az embereknél is az lenne ideális! Beültettük,bemulcsozzuk. Ez a másik fő dolog a mulcs! Mindent mulcsoznak egész évben,kivéve, amikor már "összenőttek" a sorok, nem látszik a talaj! Szinte nem kapálnak! Ha mégis kinő egy gaz,kicsit hagyják nőni és mehet a mulcsba,komposztba. A paradicsomnál is a megelőzés a lényeg,ezért ha már 60 centi körüli a futóparadicsom, a szárába 1 centis rézdrótot szúrnak és nincs paradicsomvész,ami 2 nap alatt elfeketíti az egész ültetvényt! Én így jártam tavaly,sírtam is :o((
Szóval nő a palánta,amit aztán hetente váltakozva más-más lével permetezünk, locsolunk szintén megelőzés,erősítés célból, a termés pedig utolérhetetlen ízzel és bőséggel hálálkodik.1.hét: zöld csalán rachel hálóba kötve, esővízbe áztatva. 2.héten egy vegyes növényi lével permetezünk, itt improvizálhatunk gyermeklácfű, pásztortáska, cickafark, bazsalikom, kelkáposztalevél, stb. 3.héten 50 l víz, 10 l humusz 2 hétig áztatva. Ez mehet a locsolóvízbe. Esők után mindig zsurlófőzettel permeteznek. A Biocal 1-ből is mehet hetente a növényekre.
Fontos lenne megtanulni még, h melyik zöldség szereti,segíti egymást a növekedésben (növénytársítás), melyek nem! Aztán a holdnaptárt is érdemes használni. Itt már megint szakadt a cérna többeknél,erre elmesélték, h a kamasz fiúk,akit próbálnak bevonni a kerti munkákba, megkóstolta az első termést és csak annyit mondott, h ezzel a biotermesztéssel foglalkozni kéne! :o)) Aranyosak nem!?  Aztán persze mindenki eldönti maga,mit valósít meg ebből,mit nem. Én legszívesebben máris kirohannék a veteménybe,ha nem esne az eső 3 napja....nesze neked holdnaptár,most aztán várhatok!
Nagyon tetszett még, h a talajt ennyire tisztelik! Betakarítás után pl. fellazítják-tolikapa) sűrűn beszórják mustármaggal,ahogy az megnő 20 centisre belekapálják a földbe. Egyrészt nincs parlagon a föld,másrészt kiváló talajfertőtlenítő,talajlazító,tápláló,gyommentesítő---mi kell még! Ha belefér még a fagyok előtt még egyszer ugyanez! Vagy kora tavasszal is. Ja és náluk nincs olyan, h paprika-,vagy paradicsomágyás,meg semilyen ágyás,csak soronként (tövenként) változó ágyások. Szinte minden zöldségféle kedveli a körömvirágot, sarkantyúkát, büdöskét, kaprot, zellert, ezeket nagyon jó becsempészni, akár egész sorokban is, ha van hely.Óvnak a kártevőktől segítik, ízesítik a termést.
Sokan jártak már náluk a jelenlévők közül, ők is mondták, meg a videók is azt mutatták, h ez bíz mind igaz amit ezek az emberek itt elmondtak nekünk. Nem mintha lett volna kétség efelől.
Hát... rajta Margó és Mindenki! Lehet utánozni! Mindenképpen :o))

6 megjegyzés:

  1. Hű, de megváltozott kegyed, alig ismerem fel!

    VálaszTörlés
  2. Remek dolog lehet az efféle gazdálkodás, kérdés, hogy hol lehet beszerezni portékáikat?
    Sajna az én kiskertemben ez várat magára, hisz munka mellett képtelenség holdnaptárral, esővel, stb összhangban kertészkedni.
    Körömvirág, zeller, dolgokat ismerem, s azt is megtaláltam itt a neten mely növények szeretik egymást.
    Jó munkát és napsütést is hozzá.

    VálaszTörlés
  3. Tutti hogy te ebből sokmindent ki fogsz próbálni, én legelőszöris a rézdrótot a paradicsomba. TAvaly én is kibuktam mikor a legjobb rekordtermést elvitte az a béna vész.
    De minden nagyon ötletes benne és jó hogy így összefoglalták hogy ők mit csinálnak, mert lehet hogy innen-onnan össze lehetett volna szedni ezeket a praktikákat, de ez egy élet munkája és ők aztán tuti hogy tapasztaltak.
    Fel fel akkor anya, és csak így tovább!

    VálaszTörlés
  4. Én azért amellett, hogy nagyon örülök a sok hasznos tanácsnak, meg hogy be vagy indulva, azért elég ijesztőnek tartom ezt a rengeteg előkészítést, áztatást, mulcsot, mindent, asszem ahogy mondani szokták: "téged elveszítettünk" erre a tavaszra-nyárra, ha ezt mind meg akarod csinálni... Dehát ha ekkora fantáziát látsz benne, akkor csak rajta! Azért nekem eddig is nagyon ízlettek a tanyasi zöldségek;o) Jól van na, tudom, hogy nem csak ennyiről van szó! Meg hát ha nem gazosodna nagyon, azzal meg sok időt meg lehet spórolni. Rajta háááát!

    VálaszTörlés
  5. http://gazigazito.hu/?modul=blog&a=133024

    VálaszTörlés
  6. Szia

    A rézdrótot bele kell dugni a paradicsom szárába? Milyen mélyen?
    Azt hiszem utánajárok én is annyk, hogy mit mivel kell ültetni és a blogomra leírom majd én is, hogy ismerősök, hogy csinálják. Aztán lehet tesztelgetni.

    Üdv:L.K.

    VálaszTörlés