2011. március 29., kedd

Jó kis hétvége volt!

Lányom szép lett a szoba! Addig festegettük, kenegettük, míg olyan lett, amilyennek megálmodtátok! Bár ez még csak a nappali, a gyerekszoba ma készül. Reméljük tetszeni fog kicsi Kendrának is, ha majd a világra jön! :o)) Amint elkészülnek a fotók, felrakom őket! Az persze nem lesz rajta, miket össze bohóckodtunk, illetve mennyit cseszegettetek a hengerrel! :o)) Állítólag mindig be akartam áztatni, ha kellett, ha nem! Aztán ebből mi-minden lett, áá, hatalmas sztorik voltak! Az a lakás már eddig is egy igazi fészek, egy igazi vendégszerető, csupaszív, barátságos otthon volt, őszintén kívánom, így legyen, ilyen kis bázis legyen ezután is mindig!
Hazafelé a vonaton elhatároztam, h beszélgetést kezdeményezek, ritkán van ilyen, de volt vmi a "csávóban"!
Egyszerű ruházat, idősebb úr, gyűrött az arca, mint a nagy bőr hátizsákja.
Hihetetlen jól telt el a máskor unalmas 2,5 óra, majdnem a vonaton maradtunk! Ő 73 éves, nagy-nagy harmóniában, békében él magában egy  kisvárosban, nem, dehogy házasodik ő már, nem is érne rá, hisz' a 3 gyermeke, a 6 unokája, a szép kis ház, a kert, az állatok, mind-mind örömforrás! Ellátja a környékbelieket is gyümölccsel, tojással, van is jó sok munka ilyenkor a szezonban, de télen sem unatkozik, az édesanyja megtanította kézimunkázni (!) látnám csak meg a sok kalocsait, a függönyeit, terítőit!
Egyik ámulatból a másikba estem, nagy hiba lett volna szótlanul döcögni végig az utat!
Mennyi bölcsesség, élettapasztalat, szerénység áradt belőle! Köszi kedves Ismeretlen Jóember!
No azért vmi mégis átjön a mulatságból! Az italok szekrényre pakolgatása közbeni : bekenem az orrodat kedves sógornőm ezzel a szép piros festékkel jó? :o))

2011. március 24., csütörtök

NEM KÖNNYŰ!

Szombaton újabb csakratisztítás. Ezt most még beszorítom, a többire már nem lesz idő egyelőre.
Néha úgy érzem az agyamat is tisztítani kéne! Komolyan. Annyira felgyorsult az élet, annyira jönnek az újabbnál-újabb infók, emberek, még ide a tanyára is, hát még aki a nagyvárosban egy nagyobb munkahelyen dolgozik, él!
Most egy asztrológus barátom látogatott meg és nem mondom, h nem adta fel a leckét már megint!
Ráadásul jobban emlékezett a 3 évvel ezelőtti elemzésre mint én! Csak ámultam, h miket mond!
Nnna margó megint lesz min agyalni! Tudom, persze, legyinthetnék is könnyedén, h én tudom a legjobban mi van velem, meg hogy akarom élni az életemet, mi a jó nekem, de valahol belül érzem, h talán néha én is a könnyebb, a kényelmesebb utat választom és ez nem biztosan a jó Út.
Igen,igen ezért vagyunk itt a Földön, h tanuljunk, elénk van rakva a feladat,aztán azt lehet jól-rosszul megoldani.
Hm... remélem nem szúrom el! Pont a nagyböjt idején, amikor ezerrel gyúrok a nagy testi-leki tisztulásra :o))
Ja igen, modtam.h beszámolok az öt tibeti rítus közben tapasztalt dolgokról,érzetekről!
Nincs miről beszámolni. 9 napja csinálom,semmi különös,jól esik,szeretem,várom,de ennyi. Még csak a 7-szeri ismétléseknél tartok,majd a 21-nél talán? Nem kötelező persze semmi extrának lenni,elég a tudat is, h mozgok rendszeresen,napi 15-20 perc,tőlem ez már maga a csoda!

2011. március 20., vasárnap

Tojásszedés

Ebben a szeles, esős vasárnap délutánban is volt egy aranyos élmény. Kimentem ellátni az állatokat,ez rendben is volt,csak 1 fészekből nem tudtam összeszedni a tojásokat,mindig ült rajta "valaki". Általában tyúkok váltogatták ott egymást, de most a kedvenc, tejcsoki színű pulykám üldögélt a tojásokon,amik már nem fértek alá,olyan bőséges volt a mai termés! Beléptem, a pulyka nem vett észre, én néztem mit csinálhat,a nyakát nyújtogatta, hát látom ám,a csőrével igyekszik maga alá pakolni a széjjellévő tojásokat! Annyira édes! Pedig még nem is kotlik,de máris olyan kis gondos. Most tojta le a 10.tojását. Talán még 4, vagy 7 van hátra, aztán ha leül,visszacsempészem alá az összest és jöhet a 4 hét költés. Egy tyúkkotlóm viszont már 2 hete ül,ami azt jelenti, h a jövő vasárnap már bújnak ki a csibék. Jaj, annyira jó fejek ezek a kotlók :o))

Élőkert-élőház

Ez volt  a címe az előadásnak. A szegedi házaspár 15 éve bizonyít. A természetes életmóddal,a kertműveléssel, de az alomszékhasználat, az esővízgyűjtés, az alternatív energiafelhasználás, mind elismerésre, követésre méltó dolgok! Nekünk most a zöldség-gyümölcs biotermesztését mutatták meg úgy, ahogy ők kísérletezték, tapasztalták éveken át.
Nagy súlyt helyeznek arra, h lehetőleg mindent visszaforgassanak a talajba,visszapótolandó a haszonnövények által felvett tápanyagokat. A komposztkészítést mesteri szintre emelték! Ennek nagyon fontos eleme az alomszékből kikerülő tartalom, amiben már eleve a legkülönbözőbb gyógynövények is megtalálhatók, a konyhai szerves hulladék,a mag nélküli gaz,fűnyesedék és minden újabb réteg bespriccelve egy gyógynövényporos,tejes,mézes esővizes keverékkel.
A 3.évben ez már kiváló humusz,a vetőmagok csodaágya. A magokat persze csávázzák vetés előtt.
Vászonba kötik, beáztatják a köv. keverékbe : gyógynövénylé,kőzetliszt,trágyalé(áztatott humusz) és egy Biocal nevű természetes anyag.Elvetik a magot ebbe:5 liter humusz, 1 e.k.csalánpor.
A pikírozáshoz is ez a föld kell, ill. kiültetéskor a lyukba is. Az előkészített kilyuggatott földet permetezik. A permetlé: 5 l esővíz,20 dkg száraz zsurló 1 órán át főzve,lehűtve.
A kis palántát kiemeljük a dobozából,alsó 2 levelét lecsípjük,agyagpépbe mártjuk. Ez agyag-víz-zsurló-csalán keveréke. (itt azért már kezdtem ledobni a láncot,ennyit nem lehet már "szórakozni"egy kis növénnyel,százféle lé és még ki sincs ültetve,ajjaj... :o))
Na de,meggyőztek,ez nagyon hatásos védelem egész évre,vírus-gombaölő,tápláló!
Egyébként is náluk a fő hangsúly a megelőzésen van,ahogy az embereknél is az lenne ideális! Beültettük,bemulcsozzuk. Ez a másik fő dolog a mulcs! Mindent mulcsoznak egész évben,kivéve, amikor már "összenőttek" a sorok, nem látszik a talaj! Szinte nem kapálnak! Ha mégis kinő egy gaz,kicsit hagyják nőni és mehet a mulcsba,komposztba. A paradicsomnál is a megelőzés a lényeg,ezért ha már 60 centi körüli a futóparadicsom, a szárába 1 centis rézdrótot szúrnak és nincs paradicsomvész,ami 2 nap alatt elfeketíti az egész ültetvényt! Én így jártam tavaly,sírtam is :o((
Szóval nő a palánta,amit aztán hetente váltakozva más-más lével permetezünk, locsolunk szintén megelőzés,erősítés célból, a termés pedig utolérhetetlen ízzel és bőséggel hálálkodik.1.hét: zöld csalán rachel hálóba kötve, esővízbe áztatva. 2.héten egy vegyes növényi lével permetezünk, itt improvizálhatunk gyermeklácfű, pásztortáska, cickafark, bazsalikom, kelkáposztalevél, stb. 3.héten 50 l víz, 10 l humusz 2 hétig áztatva. Ez mehet a locsolóvízbe. Esők után mindig zsurlófőzettel permeteznek. A Biocal 1-ből is mehet hetente a növényekre.
Fontos lenne megtanulni még, h melyik zöldség szereti,segíti egymást a növekedésben (növénytársítás), melyek nem! Aztán a holdnaptárt is érdemes használni. Itt már megint szakadt a cérna többeknél,erre elmesélték, h a kamasz fiúk,akit próbálnak bevonni a kerti munkákba, megkóstolta az első termést és csak annyit mondott, h ezzel a biotermesztéssel foglalkozni kéne! :o)) Aranyosak nem!?  Aztán persze mindenki eldönti maga,mit valósít meg ebből,mit nem. Én legszívesebben máris kirohannék a veteménybe,ha nem esne az eső 3 napja....nesze neked holdnaptár,most aztán várhatok!
Nagyon tetszett még, h a talajt ennyire tisztelik! Betakarítás után pl. fellazítják-tolikapa) sűrűn beszórják mustármaggal,ahogy az megnő 20 centisre belekapálják a földbe. Egyrészt nincs parlagon a föld,másrészt kiváló talajfertőtlenítő,talajlazító,tápláló,gyommentesítő---mi kell még! Ha belefér még a fagyok előtt még egyszer ugyanez! Vagy kora tavasszal is. Ja és náluk nincs olyan, h paprika-,vagy paradicsomágyás,meg semilyen ágyás,csak soronként (tövenként) változó ágyások. Szinte minden zöldségféle kedveli a körömvirágot, sarkantyúkát, büdöskét, kaprot, zellert, ezeket nagyon jó becsempészni, akár egész sorokban is, ha van hely.Óvnak a kártevőktől segítik, ízesítik a termést.
Sokan jártak már náluk a jelenlévők közül, ők is mondták, meg a videók is azt mutatták, h ez bíz mind igaz amit ezek az emberek itt elmondtak nekünk. Nem mintha lett volna kétség efelől.
Hát... rajta Margó és Mindenki! Lehet utánozni! Mindenképpen :o))

2011. március 18., péntek

Gyógyító a tanyán

Nem is értettem igazán,mért jön ki ide ez a lány. Egy városi hírű gyógyító! Azt tudtam, h nem masszíroztatni jön,nincs erre szüksége, de akkor? Ősszel ismertem meg, a városi Bioritmus fesztiválon, ahol egy jurta sátorban  vártuk a természetgyógyászatok iránt érdeklődőket, voltak is jó sokan.
Már akkor felcsillant a szeme a tanya szó hallatán, rögtön be is ígért egy látogatást.
Most került erre sor. Elárulta, h megerősítést vár, ő is tanyán akar élni, már buzgón keresgél.
Ha rám hallgat....! Tőlem csak jót hall erről az életről, sőt csodákat! :o))
A kemencét fűtöttem a kenyérsütéshez amikor megjött, aztán óriásit beszélgettünk a jó melegben,kertről,fákról,kerti tóról,a baromfinépekről,mangalicákról. Meg arról, mi mindent nyújt még az élet egy ilyen helyen! A föld,a kert milyen hasznos, ha pedig egy részét érintetlenül hagyjuk, akkor megcsodálhatjuk azt a sok gyógynövényt, amivel megajándékoz a föld. Vagy a pipacsok orgiája a felkelő nap sugarainál!

Milyen bámulatosak a hajnalok,az alkonyok,az évszakok kora tavasztól, csipkebogyószedésig, ahogy a mézédes sárgabarackból napsugárízű dzsem készül és az sem hátrány, ha a karácsonyi gesztenyés, aszalt szilvás pulyka, vagy a narancsos kacsa hozzávalói is jórészt tanyasi remekek. Remélem nem riasztottam el :o))

2011. március 16., szerda

Böjt és az 5 tibeti

A jó idővel együtt minden évben elkap a nagy tisztulási, méregtelenítési láz!
Pár éve voltam egy szervezett, orvos által vezetett 8 napos léböjtkúrán, a Balaton felvidéken. Szenzációs volt és azóta is legalább tavasszal, évszakváltáskor igyekszem ezt betartani az ottani módszer szerint.
Tökéletes persze megint ott lenne, Ilonával, a doktornővel, de nem tudom ennyi időre egyedül hagyni a tanyát, az állatokat.
A húsról még csak 1 hete mondtam le a nagyböjt kezdetén, nagyon élvezem. Aztán hamarosan jöhet a 8 napos léböjt. Na de! A lányaim az utóbbi időben nagyon inspirálnak a mozgásra és őket látva,hallgatva,éreztem, h nekem is szükségem van vmi plusz rendszeres mozgásra a kertészkedés mellé!
Mivel mostanában több helyről egyszerre futott be hozzám az 5 tibeti jógagyakorlatról szóló infó,előkerestem az évek óta fiókban csücsülő dvd-t és elkezdtem a gyakorlást. Napi 15-20 perc reggel,úgyis koránkelő vagyok,belefér az életembe. A méregtelenítő hatása miatt is, meg minden miatt is :o))
Később majd beszámolok róla miket tapasztalok,mert mindenféle furcsaságok várhatók.
A gyakorlatok nem túl nehezek és bármilyen életkorban elkezdhetők. Hajrá!

2011. március 15., kedd

Komolyodunk....

Istennek hála, az ünnep alatt jórészt együtt lehettünk,bár Picur most dolgozott, Kismarci pedig a pesti nagyinál nyaral. Így a két lányommal és Kendrával a 30 centis,55 dekás kis pocaklakóval ünnepeltünk.
Szenzációs volt, mint mindig együtt, de feltűnt, h milyen sok komoly téma került most terítékre!
Az én virgonc lányaim,akik pár éve ilyenkor már a nyári nagy fesztiválokról, bulikról, baráti nyaralásokról, koncertekről és  hasonlókról csicseregtek,most bizony a családról, gyereknevelésről, gyermekvárásról, devizahitelekről, lakáshelyzetről, munkáról beszéltek.

Valahogy így :o))

Ami persze nem jelentette azt, h nem nevettük könnyesre magunkat többször is és ne lett volna jó kedvünk, de most a komoly témákon volt a sor.
Na meg az egészséges könnyű kajákon,a Kismami miatt és a nagyböjt miatt és bizony nem is bántuk meg.

Gyönyörködtünk a semmiből előtörő tavaszi virágokban, lestük a fű hirtelen megújulását, ahogy a téliből tavaszi üde zöldbe váltott 2 nap alatt,udvart, kertet gereblyéztünk,kocsit mostunk,házi kenyeret sütöttünk és finom bort ittunk és megbeszéltük a következő nagy tanyasi csúcstalálkozót áprilisban,amikor majd jó kis szülinapokat ünneplünk,díszalmafás,cseresznyevirágos üde zöld körítéssel! Juj, de jó lesz az is!
Már alig várom :o))


2011. március 12., szombat

Kert,kert kert :o))

Még szép,h folytatom! Napról-napra élvezetesebb a munka odakinn és a föld! Ez a kerti föld,ami igazán szántó,csak lecsíptem belőle egy jó hosszú csíkot veteménynek (bocsi kukorica).
Porhanyós,finom,öröm dolgozni vele! Hála a "John Deere" bácsinak,aki a szemközti szántóval együtt ezt a kis 3500 nm földet is felszántotta,profi módon! A hatalmas rögök úgy olvadtak szét a téli fagyoktól,a hótól,mintha vki szépen végiggereblyézte volna kívánságomra!
Pár éve volt már zöldségféle ebben a földben és gyönyörű volt minden!
Nagy reményekkel dolgoztam most is,újabb hagyma,fokhagyma,répa zöldség,borsó sorok születtek és amit csak félve írok le: én bíz vetettem zöldbabot is! Ez persze fagyérzékeny és május az ideális ideje,de én egyszer tudatlanul bepróbáltam és olyan korai gyönyörű babom lett,hogy ihaj! Próba cseresznye! :o))
A vetőmag krumplit is nézegettem már,betegyem,ne tegyem,ma beteszem a földbe,még szép!
Aztán elindult a nap lefelé. Addig is tele voltam hálával a jó időért,a jó levegőért,a madarakért,de ez a látvány már megállásra szólított! Lehuppantam egy kis száraz füves részre és csak gyönyörködtem!
Ilyen csodákban van részem Istenem!
Közben magam előtt láttam a nagy szobát,ilyenkor azt is beragyogja a lemenő nap,ráadásul délben kifűtöttem a kemencét,fíínom meleg árad belőle és mellé a sugarak! Mért is jó itt :o))
Nna! A magokat az idén nem áztatom be,tényleg olyan korai ez az időpont még a vetéshez,h nem kell sürgetni,a föld se száraz,így döntöttem. Persze lehetne finom gyógyteákkal ellenállóbbá tenni a kis magvakat,ha szükség lesz rá,megteszem.
Rengeteg leszárított gyógynövényem van még,jut belőle a veteménynek is.
Húú és még vmi! Ugye,forgattam magamban ezt a búzafűlé dolgot és jött az ötlet Mergitkémtől,h mért nem veszünk mi prést és csináljuk magunk a leveket?
Én még úgy tudtam,megfizethetetlen,drága. Azért utánanéztem és képzeljétek,van már egész egyszerű kézi prés,olyan mint egy húsdaráló,olyan is van,h nem tartalmaz fém alkatrészeket,tehát nem töri meg a növények energiáját,juhé és ezek6-17 ezer ftért vannak.
Aztán persze vannak elektromosak 60 ezerért. Kérek tanácsot tőletek milyet vegyek?
Gyümölcsre zöldségre is használnánk.
Kezdődik a hosszú hétvége,az ünnep! Mindenkinek nagyon kellemes napokat kívánok,szép idővel,Ég és Föld-közeli élményekkel :o))

2011. március 11., péntek

Kertészkedtem :o))

Olyan szépen száradt,szikkadt a szántó a jó kis szélben,napsütésben,h délután el kellett kezdenem a gereblyézést,aztán meg a veteményezést.
Földbe került a zöldborsó,a hagyma,petrezselyem,sárgarépa,a hónapos retek és a spenót. Jaj,olyan jó! Ők ott már duzzadhatnak,csírázhatnak,várhatjuk a kis,zöld sorok megjelenését.
Szépen szikkad a talaj az  akácosban is,be lehet fejezni a rőzsegyűjtést a lemetszett gallyakból,nagyon jó kis tüzelő a kemencébe télen. No meg a nyári szalonnasütéshez is!
Nővérkémmel beszéltünk tegnap,h végre közeleg az idő,amikor motorra pattanhatok és kiugorhatok hozzájuk egy kis trécselésre! Mert a télen ez nagyon elmaradt. Mindenki bevackolódott az otthonába,ki sem mozdultunk! Na de majd most! Indul minden,éled minden!
Március! Köszi,h meghoztad nekünk a tavaszt! De ez ugye mostmár komoly???? :o))

2011. március 9., szerda

Nagyböjtben

A mai nappal,hamvazószerdán elkezdődött a nagyböjti időszak. Rengeteg éve készülök már arra,h egyszer végigcsinálok úgy egy nagyböjtöt (ez ugye 40 nap),ahogy az meg van írva.
Hús nélkül! Hm...töprengek,legjobb lenne most belevágni!
Biztos nem véletlenül került ma a kezembe egy cikk arról,milyen remekül megtisztul a szervezet,ha pár hétig nem eszünk húst! Pedig ez a cikk nem is a böjt kapcsán íródott,hanem a búzafűlé okán. Jó is lenne ezt is beszerezni és egy 21 napos kúrát a böjttel együtt lezavarni! De hát 15 ezer ft! :o((
A 40 nap viszont komolyan izgat! Igen! Megcsinálom! Szorítsatok! Közbeiktatva majd a tisztítókúra is,jó lesz!
Rám fér már egy kis megújulás és most az időjárás,a természet is segít ebben.
Lehet velem tartani! :o))
Húsvétkor aztán besonkázunk! Vagy nem? :o))

2011. március 6., vasárnap

Ej,mi a kő...

Leraktam az idei első kotlót,19 tyúktojáson csücsül,de olyan vérmes,h én alá nem fogok nézni egyszer sem,mert már most nekem ugrott a kis vadállat,szóval sorsára bízom,aztán ha előjön a csibékkel,akkor majd üdvözlöm őket. Várom már,h legyen kacsa és libatojás,azok keltetése az igazi kihívás! na de türelem,mi a fenétől tojnának már,amikor még csak a naptár mutatja a márciust,az időjárás pedig frankó decemberi! Váááá!
Kinézek az ablakon,óriás hófoltok a mezőkön,a rózsák közt,mindenhol! És borús szürkeség és -1 fok! Köszi!
Margókám neked van igazad,álljunk neki szalonnát sütni és kacagjuk ki a telet,hátha megijed! Azt hiszem Mohácson is ma riogatják,remélem sikerrel!
Talán megjön a tavasz is mire az első pelyhes kiscsibék kibújnak a tojásból. Remélem :o))

2011. március 5., szombat

Melegszik a tanya ?!

Anyáim ezt figyeljétek! Igen a legjobb hely a tanya,de télen megdermedtem,megfagytam,látszik a leheletem,mindnyájan többször megfáztunk itt már,legbuzgóbb fűtéseink eredménye 15 fok,dacára kemencének,radiátornak,padlófűtésnek,mit ne mondjak!
No de! Mergitkémmel visszaemlékeztünk a tavalyi télre és az nem ilyen volt! Egyeztettük emlékeinket,agyban fűtésszereléseket végeztünk és ma úgy hoztak ki a tanyára,h ennek a zimának ideje véget vetni! Ha már a nyomoronc télnek nem akaródz elmúlni! Szóval kazán felnyomva 80 fokra,radik alig melegek! Lesújtó! Előkerült a csavarhúzó,svédfogó és egyebek,irány a légtelenítés! Az eredmény: SEMMI! Nincs benne levegő! A baj nem ez! De akkor mi a segg van!!! Kezdtem komolyan berágni és melegebb pulóvert keresni.
Épp ma történt,h a Jókain,reggel hallom,h a gázkazán micsoda robajjal vált,hát látom,h nincs benne víznyomás! Rátöltöttem,épp időben,sztem ott is javul a fűtés is. Itt is nézem a jelzést,ugyanúgy 1 bar-on van,ahogy Józsi jóváhagyta,ennyi kell! Mért nem 1,5,ahogy a Jókain? Mi van ha töltök rá vizet? Semmi,csak megjavult a fűtés!!!!! Olyan meleg kezdett áradni szét a házban,mint soha! Illetve rég! A hőmérő kúszik felfele,lassan vetkőzök! Á,gyerekek ez nem igaz! Hogy ezért fagytunk szét egy évig!
Komolyan! Annyira örülök!
Azt hiszem felszaladok a padlásra és örömömben leugrok,juhíííííí!!!!
A nők! Igen a nyavalyás gyenge nők! Ők azok,akik minden béna helyzetet megoldanak,mindenből kimásznak!
Sört mindenkinek! Férfiak? Hagyjuk.... van pár normális. De nem sok :o)) Éljenek a nőőőőőők!!!!!