2013. március 13., szerda

Reggeli kertelés

Ma reggel megvolt az első igazi kávésbögrés, köntösös turném az udvaron, kertben :))
7 óra fele jár, a nap már süt, teljes gőzzel. Viszont egy jókora köddel kell még megvívnia, de nyerésre áll :)) A levegő ugyan csupa pára, minden nedves még, de a Nap már melegen süt, a fű a fekete nedves földből szemmel láthatóan zöldül kifele, a levegőt harapni lehet. Eszméletlen!
Én meg gyönyörködök a tegnap elvégzett munkákban, alakul a tó környéke! A sok száraz növény, gaz letakarítva, jó pár bodzabokor kiszedve tövestül, kévékbe kötözve száradgat a következő kemence-szezonra várva.
Nagy levegős szabad terek alakultak, nagyon tetszik!
Na azért nem kell aggódni, marad még bőven zöld, lesz még dzsumbuj, ott ahol kell :o))
De a körtefák körül, a szőlőknél, a szedreknél nem kell, hisz a sok bodza elnyomta már ezeket.
És az idén fokozott figyelemmel fordulok a gyümölcsök felé (is)!
Jaj nagyon bevált ez a "mindennapi időtöltés a kertben"! Már nem egy nap alatt akarom rendbe rakni az egy hektárt, jó az apránként is. Viszont MINDEN nap dolgozom valamit a kertben, ez fogadalom magamnak. Lehet, csak fél órát, lehet, hogy négyet-ötöt és nagyon meglátszik!

Végre "megcsapoltam" a nyírfát, megkóstoltam a nyírvizet. Mennyei manna!
Sokáig vonakodtam levágni ezért egy ágacskát, viszont az utóbbi időben jó pár előadást hallgattam növényekről, gyógynövény eszenciákról és hajlok rá, hogy elhiggyem, a növény, a fa, "örömmel" szolgálja az embert! Ha kölcsönös a dolog ... bizony, ahogy lenyeltem a víztiszta, finom folyadékot, tele voltam hálával, ezerszer is megköszöntem a nyírfának! A nyírviz hatásairól sokat olvasni. Méregtelenítő, vesevédő, tisztító hatásáról, cukorbetegségre is javasolják, valamint "megszépíti a lányok arcát" :)) Először egy Ukrajnából származó fiatal hölgy mesélte, hogy régen a nagyapja mindig meglékelte a nyíreket tavasszal és ők a gyerekek szívesen itták az édeskés ízű levet. Ezt össze is raktam magamban a nyírfacukorral, akkor bizonyára az is ebből készül! 
A fenyőrügyekből meg a finom fenyőméz! Meg még mi-minden a természetből, a kertből, csupa-csoda, egészség!!!

8 megjegyzés:

 1. Örömmel olvaslak mindig. Én éppen növényazonosításon vagyok túl, ezek ismeretlenek, s újak nekem. A kertes ház annyi ablakot nyit ki az ember előtt. S ahányszor tibeti jógázom mindig rád gondolok! Ez a nyírvíz érdekes. Margó, ha leszúrok bodzahajtást megered? Sajnálom, hogy olyan mesze vagy.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bodzahajtás leszúrva nem tudom, nem hiszem, hogy megered. Pici hajtások szoktak megjelenni a földből, amik jól átültethetők. Nálam a nagy diófa alatt százával van. Gondolom a madarak potyogtatják ...
   Tudnék adni bármennyit :))

   Törlés
  2. Elvileg megered, szerintem próbáld ki.

   Üdv

   Petra

   Törlés
 2. Szerintem azzal nem zsákmányolod, rabolod ki a természetet, ha egy-egy ágat letörsz. A gyümölcsfáról is letéped a termést, a gyógynövényt is összegyűjtöd, sőt, talán metszeni is szoktad a fáidat.
  Erzsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Megyek is, megnézem mennyi folyt az éjjel az üvegbe?
   Az arcom egyelőre nem hogy szépülne, nőtt rajta egy óriásragya :)))
   Úgy látszik van mit méregteleníteni :))

   Törlés
 3. Ha átmegyünk a vallás oldalára, akkor felfoghatjuk úgy, hogy így lett teremtve, kölcsönösen szolgáljuk egymást. Ők adják az ételt a termésükön át, mi kapáljuk, metsszük, és szeretjük őket.
  Nálunk is éled az erdő, alig várom, hogy ki lehessen menni kicsit növényezni :) Heni

  VálaszTörlés
 4. szia Margoo, ha lesz egy kis időd, kérlek, nézz be hozzám, van egy pici meglepetésed: http://tenylegfalu.blogspot.hu/2013/05/kicsi-blog.html

  VálaszTörlés
 5. Drága vagy, hogy gondoltál rám! Köszönöm :))
  Amúgy nem olyan szörnyű sok munka! Akkor lenne az, ha mellette bejárnék dolgozni, na akkor tényleg nehéz lenne! De így magam osztom be az időt s ha jól sikerül, akkor minden megy mint a karikacsapás és sok öröm van!
  Az egyik legfontosabb tanulnivalóm a "mindent a maga idejében" volt.
  Ez a tanyán, a kertben, gyümölcs-zöldség-gyógynövénynél is nagyon fontos!
  Időben kapálni, mert pár nap múlva ötszörös munka lesz, a lekvárokat, a borsófejtést, a rózsaszirmok gyűjtése, ezeket és a rengeteg hasonló munkát pontosan akkor elvégezni, amikor lehet, amikor kell, pont időben!
  Szép feladat! :))
  További eredményes munkálkodást Neked is!!!

  VálaszTörlés