2011. november 6., vasárnap

A rönk

Ültem a vaskos farönkön, a szalonnasütő helyen. A közepe kicsit megkorhadt már, hisz' jó pár éve szolgál ülőkeként akár népes társaságban, kerti vigalomban, akár reggeli kávézóhelyként, ahonnan szépen sorjázhat a tekintet virágról-fára-faágról a szomszéd tanyára. Innen aztán jól látható az évszakok változása, igen jól!
Tavasszal virágültető-hely :))
Vörösboros, talpas pohárból kortyoltam a finom céklalevet, na nem mintha a jó vörös bor ellensége lennék, de most nagyon jól elvoltam a céklával. A biopiacon árulták a szomszéd standon. Azon gondolkodtam, vajon mit vesz ki belőle a 75 fokra hevítés? Így tartósítják, így nem kell bele semmi más. Nincs ízesítve sem, az idei nyár bőven ellátta ízekkel ezt a zöldséget is. 1,5 literes ásványvizes üvegben árulják, abba teszik a 75 fokos levet. Hogy mit old még ki a műanyagból is.... á, nagyon ráérős vagyok ma, hogy ilyeneken gondolkozom. Tényleg, a fene a kényelmes dolgomat! A másik stand ott kínálta a szép céklafejeket, persze én nem abból vettem! Naná, a készet, persze! Cseszd meg Margó, hogy akarsz te így megújulni, visszatérni a gyökerekhez, önellátóvá válni??? Innen csak 1 lépés már és megfázáskor is hamarabb bekapom majd a Kalmopirint, mint hogy egy jó hársteát főznék magamnak :(( No azt azért nem, nincs is gyógyszer a tanyán, teának való gyógynövény  viszont zsákszámra. Szeretem őket, váltogatom. Most a diólevélre kaptam rá, ezelőtt volt a zsurló kamillával, illetve citromfű csalánnal és nyáron menta, rozmaring.
A sok műanyag bútor közti szerény, kopott farönk :) a kedvencünk :))
Nyáron néha asztal...
Reggeli köntösben kapálás? Na ilyet se látott még az öreg rönk :))
 Itt a megfázós szezon. Múlt héten kis Marcit ápoltam, most magamat. Akkora a mandulám, mint egy hógolyó. Ha már szappant főzni sincs kedvem, akkor azért az már komoly :))) Á, sebaj, valamire biztos jó ez is! Estefelé bevackolódok a kemence mellé és a nagy meditációban, elkortyolgatom a mézes teámat. A jó dolgomat! Még betegen is irigyelhetem magam, nem?

12 megjegyzés:

  1. Többet is ér az a farönk száz műanyag széknél!
    Persze az udvarod is nagyon tetszik.
    Ilyenkor már jó is egy kicsit hozzábújni a jó meleg kemencéhez vagy cserépkályhához.Kinek mi van a lakásában.

    VálaszTörlés
  2. Többet ér bizony!
    Mi is mindig arra huppanunk rá, nem a műanyagra :)) Biztos nem véletlenül :))

    VálaszTörlés
  3. Na azért nem kell a kákán is csomót keresni!
    Jó az a céklalé!
    Nem sokan mondhatják el magukról hogy ilyen egészségesen élnek!
    Szerintem ki is gyógyít ebből a kezdődő náthából!
    Hát igen,az a jó kis rönk,sok mindent megélt már!
    Mennyi jó kis szalonnasütés volt ott már!
    Na és lesz is!

    VálaszTörlés
  4. Az a diólevél érdekelne, mire használod?

    VálaszTörlés
  5. Diólevél? Bevallom úgy találkoztam először vele, hogy a kedvenc Herbária boltban finom ízű gyógyteát kerestem, még évekkel ezelőtt. "Csak úgy":) El se tudtam képzelni addig, milyen finom! Azt meg főleg nem, mennyi-mennyi jó hatása lehet! Baktérium és vírusölő hatás, bőrpanaszokat gyógyít, vértisztító,nyugtató,vérnyomáscsökkentő, álmatlanság, kimerültség ellen, de ezeket jobban tudod nálam :))
    Véletlenül nem festettél már hajat vele? Ki kéne próbálni :))

    VálaszTörlés
  6. diólevél főzettel tüntettem el a makacs koszmót a gyerekek fejéről és gombás eredetű felrakódásokat. Igaz, naponta 5x lemostam a beteg részeket, egy Canestent elég lett volna 1-2x felkenni. Sokan nem szeretik a macerát.

    VálaszTörlés
  7. Beletetted a bolhát a fülembe! Eddig a hennával kacérkodtam, hogy valami természetes festékre váltsak. Látod arra is csak gondolok, mióta egy ismerős használja, s nem mertem még meglépni.

    VálaszTörlés
  8. Ugyanígy vagyok ezzel én is Holdgyöngy!
    Olvastam a diólevélről, készíteni kell egy erős főzetet, leszűrni aztán 1 napig állni hagyni a hűtőben. Ugyanezt kell tenni az orosz fekete teával, a végén összekeverni a kettőt, felkenni a hajunkra :)) Nekem kéne először kipróbálni, én nyugodtan elronthatom :)) (de biztos jó lesz)

    VálaszTörlés
  9. Ha már műanyag.
    Csak erős idegzetűeknek:
    http://ecotoad.org/category/green-products/
    Most tanultam mit old ki a műanyag, de sajna nem jut eszembe. De egyik barátom a diákjaival az én ötletem alapján hasonló vizsgálatokat végez.

    L.K.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon tetszik minden amit irsz..most találtalak..ugye NEM BÁNOD?..Üdv Márta..szép a kerted..ezt igy "hamargyorsan"..:)

    VálaszTörlés
  11. Isten hozott Márta, nagyon jó,hogy itt vagy!!!

    VálaszTörlés
  12. Ha kipróbáltad írd meg, s én is megpróbálkozom vele. Bár a mesetársam hennával festi, s gyönyörű vörös. Gondolom zöld diólevélről van szó, ezzel most elkéstünk. Látod csak töprengek rajta, kacérkodom a változtatással, s nem merek belevágni. Pedig a közepébe kellene csapni.

    VálaszTörlés