2011. november 20., vasárnap

Nagyszülők-unokák-család...

Érdekes levelezésre bukkantam a Bárka program Önfenntartás témájában.
Ezt olvastam :

 "Család témában szerintem van még egy nagyon alapvető hiba, amin változtatni kellene.
A gyerekeket nem azok nevelik, akiknek ez élethivatásuk lenne, azaz idősek (nagyszülők) és a közösség, hanem a szülők, akiknek meg nem ez lenne a dolguk. Lehet, hogy ezzel most megrökönyödést keltek, de a hagyományunkban a három (vagy több) generációs nagycsaládos modell -többek között- éppen a gyermekeknek volt a legjobb. Ehhez jött még a közösség óvó, nevelő ereje, ahol gyakorlatilag minden gyerek mindenkié volt, abban az értelemben, hogy felelősséget érzet iránta és adott esetben részt vett a nevelésében. Ez persze nem a szülők kizárását jelentette, hanem éppen azon terhek levételét a vállukról, amibe most sokan belerokkannak mind lelkileg, mind fizikailag.
Nem véletlen, hogy a gyermekek a legtöbb esetben nem a szülőkre hasonlítanak, hanem valamelyik nagyszülőre, velük tudnak igazán azonosulni.

Gábornak volt erre egy nagyon jó meglátása,
Most az öregeket betesszük az öregek otthonába a gyerekeket meg bölcsődébe, óvodába. Miért nem hozzuk össze a két generációt? Az öreg végre érezné, hogy szükség van rá, nem felesleges, a gyerek meg megkapná azt a figyelmet, amire a szülőknek -az esetek többségében- a létfenntartáshoz szükséges küzdelem miatt sem idejük, sem türelmük nincs.

A hagyomány szerint a gyermek MÉG közel van istenhez, az öreg meg MÁR közel van hozzá, az egyik a másikat tudja segíteni. Az öreg a gyermeket abban, hogy hogyan tegye meg az életútját, át tudja neki adni a életbölcsességét, tapasztalatát. A gyermek, meg abban hogy az öreg el tudja engedni az életet, hiszen átadja minden tudását, nem megy veszendőbe, így békét lelve tud elmenni.

Ez a modell nem csak nálunk működött kiválóan, amíg szét nem szakították a generációkat és a nagycsaládos rendszert, hanem sok szerves - primitívnek hazudott - társadalomban, az indiánoktól kezdve az afrikai törzsekig."

Aztán erre jött egy reagálás, ez is érdekes :

"Minden tiszteletem az öregeké.
Csakhogy ezerből ha egy akad, akinek van életbölcsessége.
A mi szüleink, a mostani öregek generációja az, akiktől mindent elvettek.
Mindent. Még az érzés képességét is. A legtöbbje robot, szocialista embertípus. Egy letűnt, haldokló világ értékrendjét képviselik, és közvetítik.
Néha arrogáns erővel is. A szabadságfokuk nulla.
Legyen hálás az az ember, akinek nem ilyen öregek vannak a környezetében.
A saját nagyapjára nem szívesen bízom a gyerekem, mert 100%-ban hibás tudással rendelkezik.Még annak a szónak a jelentésére sem képes ráérezni, mi a Szeretet. Semmit sem várok ettől a generációtól...
Isten Őrizzen attól, hogy a Múltra bízzam a Jövőt! Azt szoktam mondani, ha lelöknek a pincébe, nem mindegy,melyik lépcsőfokon kapaszkodsz meg, és kezdesz visszamászni.
Minden teremtmény vissza a térni a forrásához ugye? Nem azért nemzettem 3 gyereket, hogy a legsötétebb lépcsőről induljon.
Ne lökdössük már a gyerekeinket még lejjebb...
Aki ismer olyan öreget, akiről beszélünk/ábrándozunk, mutasson be neki."

Továbbmenve, ez a téma, így, még Osho elméletével is találkozik! Aki mindig azt hirdette, a gyerekeknek nem csak 2 felnőttre van szüksége az egészséges fejlődéshez, nem csak a szűken vett családra, hanem egy népesebb "társaságra" már nem emlékszem ezt hogy nevezte és tessék itt van ez a levél, ami magyar vonatkozásban is ugyanezt mondja! Milyen sokan imádjuk a nagyszüleinket és igen, sokszor rájuk is hasonlítunk... akkor hogy is van ez most???

7 megjegyzés:

  1. Nem neveli őket lassan senki...
    Szülők?
    Hová lettek az apák?
    Hová az elfogadó szeretet?
    A gyerek vibrál, és tülekedik egy kis szeretetért, bejön a szülő és sokszor még csak nem is köszön magzatának, siess, gyere stb. Ölelés - elvétve...
    Hajaj, ha tudnátok mennyi az érzelmileg, idegrendszerileg, és értelmileg sérült gyermek.Szülő, nagyszülő "munkanélküli" és gyerek nélküli is, mert az intézményes figyelmen túl már alig jut neki valami.

    VálaszTörlés
  2. Látom a reggeli megjegyzésem nem ért el hozzád, ezek szerint a másik sem. Nekem még voltak nagyszüleim, rengeteget kaptam tőlük, ők falun éltek, egy más életformát, amit viszont ma megkérdeznék, azzal elkéstem. Nagyszülők? Barátnőmnek elsősei vannak, meséli ők már az a nemzedék, akinek szülei tv előtt nőttek fel. Nehéz velük. A munkahelyemen látom azért akad, s ezt kiemelném:AKAD néhány igazi nagyszülő is, de ritka, mint ahogy a gyerekre igazán odafigyelő, érte tevő családok is, bár ők is vannak. Most jut eszembe: mi is ez az odafigyelés? - ez is megérne egy bejegyzést.

    VálaszTörlés
  3. Én elmondhatom, hogy Marcinak igazi belevaló nagymamája van, akitől most is, eddig is és a jövőben is rengeteget fog tanulni. És ezért ezer köszönet és hála!

    Érdekes ez a megközelítése a gyereknevelésnek, főleg hogy azzal indít "pedig a gyereknevelés nem is a szülő feladata". De mi mindent befogadunk, hajlékonyak vagyunk.
    Nagyon tetszett a bejegyzésed!

    VálaszTörlés
  4. Szia Margó! Nékünk három gyermekünk van. Mindkét részèt értem, èrzem az idézett soroknak. Sajnos igazak a szüleink generàciójáról leírt mondatok is, de azt is gondolom, hogy ha azt szeretnènk,hogy mi nagyszülőként majd rèszesei legyünk a gyermekeink, unokàink hètkôznapjainak, akkor pèldàt kell mutatnunk. Az sem könnyű helyzet,amikora szüleink fejèhez vàgjàk,hogy hazugsàgokra èpített vilagban neveltek bennünket...

    VálaszTörlés
  5. Igen..én is hadd szóljak!Valahol a kettő között azért mégiscsak van valami közös:A gyermekek HA szeretetet kapnak,..és HA a szülő ráér,és hozzászól...és Ha a gyermek.családcentrikus...akkor még nincs minden elveszve...A SZERETET..az ami mindent visz!!!!a szeretettel elkészitett reggeli,a gyermekkel való kommunikáció,igaz néha nehéz..de nekünk mindig kicsit józannak és szigorunak kell lenni!A gyermek ..ugyis ha felnő..megköszöni majd nekünk!...Ha ez nincs-...SEMMI SINCS!..a CSALÁD...össze kell tartson..s ha mindenhol ez van..akkor HOL A BAJ?...a hazug világot pedig inkább ne emlegessük!..próbáljuk meg úgy irányitani a lépteiket..hogy minél kevesebbet LÁSSANAK ebből!és még sokat lehetne erről beszélni...

    VálaszTörlés
  6. A nagyszülők tényleg nem nagyon tudják megélni ezt a szerepkört elég mélyen amióta felbomlottak a közösségek, a többgenerációs együttélések. De azért nem hiszem, hogy nekik szüljük a gyerekeket. Van több olyan barátom is,akiknek vagy meghaltak a szülei vagy annyit dolgoztak, hogy csak este találkoztak és gyakorlatilag a nagyszülők nevelték őket. Sok élménnyel gazdagodtak, de mindegyik kicsit furcsa gyerek volt, amolyan koravén vagy öreges...nem tudom. 40-50 év korkülönbség egy ilyen gyorsan változó világban óriási még a legmodernebb nagymama mellett is. Én arra szavaznék, hogy használjuk ki a nagyszülők áldásos tulajdonságait, de azért alapvetően a mi értékrendünket kellene átadni az utódnak.
    Gábor felvetése igaz (sem idejük, sem türelmük), de ez egy társadalmi betegség, amit nem úgy kellene orvosolni, hogy bevonjuk a nagyszülőket, hanem hogy a létfenntartás mikéntjét megváltoztatjuk. Valóban beteges az, hogy reggel 7-este 6-ig nem találkozik a szülő 3 éves korától a gyerekével, ezen mindenképpen változtatni kellene.
    A többgenerációs modell egy nagy kérdőjel,mert amióta felbomlott, istenítjük, de olvassunk bele korabeli regényekbe, néprajzos leírásokba. Hány anyósgyilkosság, áskálódás, öngyilkosság ,tönkrement élet az ára. Kényszerből éltek együtt, nem azért, hogy a gyerek szeretető közösségben legyen. Akkor működhet csak ,ha mentálisan erre érett emberek élnek együtt, akik elfogadják ,hogy van hierarchia (pl. öreg bácsi hagyja a 30 éves családfőt alkotni...), és személyiségükkel nem terhelik, hanem segítik a közösséget. Kevés ilyen van,bővebb családomból 1-2 főt tudnék mondani.

    VálaszTörlés
  7. még egy kérdés: a Bárkások prominens tagjai közül hány lakik önellátó közösségeben? Nem úgy, hogy télen visszaköltözik a városba, hanem télen-nyáron? Hány tart állatot, hány kertészkedik "főműsoridőben"? Hány lakik többgenerációs közösségben. Nem vád, csak kérdés, aki illetékes, meséljen. Hátha azóta változott,amióta legutóbb halottam róluk...

    VálaszTörlés