2011. június 22., szerda

Nézzük azt a befőzést!

A bodzaszörppel  indult. Amit rengeteg cukorral, sőt citromsavval készítettem, h legalább ártson :o)) Istenem, hát ilyen receptet találtam. Viszont fenséges, tömény bodza (5 liter vízben száznál több virág). Viszik is mint a cukrot a biopiacon. Aztán meglett a cukormentes változat, édesítővel, ezt már felforraltam, úgy tettem üvegbe. Aztán jött a mentaszörp. Na ezt már cifráztam, mézzel, zöldcitrommal, fííínom! Ugyanez citromfűvel., majd kinyílott a hársfám a kertben, nosza készült is a hársfaszörp. A jó lédús, érett meggy se maradhatott a fán, dzsem simán és "Feketeerdősen" is, vaníliás meggyszörp és lecukrozott kimagvalt befőtt, ja meg egy csomó a fagyasztóba. Tyű, azt hiszem mázsákat magvaltam már ki! Még mindig vár jó pár kiló :o))
Adri! Kérdezted hogyan tartósítok. Többnyire minden befőttet, szörpöt felforralok a fazékban, forrón üvegbe szedem és száraz dunszt. Ilyenkor nincs benne semmi tartósító, mert azt az üveg tetején lévő celofánra teszem, a kupak alá. Ez bevált. A paradicsomlevet évek óta tartósító nélkül teszem el, száraz dunsztba és kutya baja. Ott még a celofánnal se bohóckodok. Jól záródó csavaros üveg kiforralva + a csavarok, kupakok is és nincs baj vele. A lecukrozott meggyet pl. 2-3 napig hagytam állni, 1 kiló meggyhez 40 dkg cukor,leheletnyi Na-benzoát, majd külön üvegbe a leve, ez a szörp és külön üvegbe a gyümölcs, ki van próbálva a meggyes pitéhez, juuuj, nagyon finom! Gondolom másba is. Rájöttem, h kb 3 hete, minden nap befőztem vmit, vagy legalább beáztattam a szörpnek való gyógynövényt, az mindig 2 napon át készül. Málnám kevés van sajnos, de érik a sárgabarack! Abból aztán dzsem, dzsem, dzsem. Még nem tudom melyik módszer szerint....  Hát igen, ezt akár főállásban is lehetne csinálni, itt meg főleg, ahol karnyújtásnyira az alapanyag, bűn lenne kihagyni, ráadásul imádom kutyulni, a gyerkőcök meg enni! :o))

4 megjegyzés:

  1. Annyi sok jó tanácsot adtál! Köszönet érte!
    Te nem unatkozol ,az biztos!
    Persze én is ugyanezt csinálom sokszor még a rokonaimnak is én befőzök, vagy besegítek.
    Ősszel már egy vagyon van a spájzban! :)

    VálaszTörlés
  2. Faeperből dzsemet és epermézet érdemes készíteni. A szomszéd néni, aki 81éves, ő adta nekem a receptet, de igen macerás az egész folyamat!

    VálaszTörlés
  3. szia Margó! Nagyon ügyes vagy!! Ezek szerint bejöttek a számítások, és el tudod adogatni a portékádat? Arra gondolok, hogy volt a nagy kérdés benned,hogy meg lehet-e így élni tanyalakóként. Kíváncsi vagyok hogy látod most.

    VálaszTörlés