2012. január 8., vasárnap

Kenyerem java :))

Hajnalban kidobott az ágy, vasárnap reggel van a gyerekek nincsenek itt, együtt kávézás így nem lesz, tej sincs, az meg hogy legyen, nekem min.1 órába telik, meg kilométeres földúton caplatás csatakos hóesésben, na nee...
Ideje átszokni a hosszú tejes kávéról, amiből 2 nagy bögre már hajnalban lecsúszik, a natúr, laza kávéra! Vagy semmire! Úgy emlékszem a szervezet éjszakai méregtelenítő programja egészen 9 óráig tart, én meg már hajnalok-hajnalán belerondítok a folyamatba,ááá!
Ledobom magam a szőnyegre, jóga. Szokásos 5 tibeti "újratöltve", a héten újra bevezetve a reggelekbe. Erőre kapok, kenyeret akarok sütni! Időről időre elcsábulok egy új receptre, újfajta kenyérre, aztán vissza a régihez, a mikor a mézes vízben felfuttatott élesztőt bekeverem az éppen található lisztjeimhez. Most kivételesen fehér kenyérre ácsingóztam, kevés teljes liszt azért ment bele, meg a héten érkezett a zabpehelyliszt, no abból is egy kevés. Ne kérdezzétek miért zabpehelyliszt, mért nem csak zabliszt... ez van a zacsin.
Jól bedagasztottam, közben a fejemben összeállt egy szappanrecept is :) Igazán illik hozzá, nem?
 :)))
A kenyér már lefotózva, megnézem a szappant is, szeletelhető már? Akkor azt is lekattintom :)
Addig egy kis ízelítő a legutóbbi termésből :
És a mai kecsketejes, spirulina algás, shea vajas, paradicsomos (kicsit bizarr összeállítás:)

12 megjegyzés:

  1. Most elszégyelltem magam, én meg elhagytam teljesen a tibeti gyakorlatokat, a forgás pedig sokáig tartotta magát nálam. Ez most kis figyelmeztetés volt nekem.Hó nálato? Itt meg tavasz van.

    VálaszTörlés
  2. Ó, ne bánd! Bármikor újrakezdhető! :)
    Kihagytam én is fél évet... de most megint olyan jól esik :)
    (na meg szépen gyalulja a pocakot :o))

    VálaszTörlés
  3. Ennek a szép kenyérnek a receptjét kérjük megírni! :-)

    VálaszTörlés
  4. Csatlakozom, a kenyér receptje engem is érdekelne. Én is folyton "játszom" vele, hol ez, hol az kerül bele, de aztán mindig visszatérünk a jól bevált fehérhez, kovászosan.
    A szappanok is érdekelnének. Nagyon. Lennének kérdéseim, vásárolnék is belőlük, ha lehet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg már kovászosat szeretnék végre sütni, bár itt van még bennem némi zavar, hogy a kovászos az már nem tartalmaz élesztőt?
      Csak lecsípünk a begyúrt kenyérből, kiszárítjuk, vagy Ti hogyan, miből kovászoltok? Mert olyan káosz van ebben..., hogy a legegyszerűbb?
      A bevált receptem:42g élesztő langyos vízben futtatva, 1 ek. méz is kerül bele. Közben összekeverem a kilónyi lisztet, no ezt nem tudom, ez mindig más összetétel, eddig minddel jó volt!
      A lisztbe csapott ek. só kerül, a felfuttatott élesztővel bedagasztom, pótolva még további langyos vízzel. Az alapanyagok ugye azonos hőmérsékletűek, langyosak. Jól kigyúrom, a végén néha teszek egy-két ek. zsiradékot (mangalicazsír, olivaolaj).
      Kelesztem közel 1 órát, átgyúrom, kelesztem,(20 perc) átgyúrom, tepsire rakom, kelesztem amíg a sütő eléri a 200 fokot, akkor sütöm, kb.45 perc. A sütő aljára egy tepsi (vagy lábas) vizet teszek, párologjon, szebb a kenyér. Ja és sütés előtt bevagdalom a szépségesen kelő kenyeret.
      Csipkerózsa, nem olyan nagy baj, ha több a fehér kenyér! A lényeg, úgy gondolom az, hogy Te sütöd a családodnak, tele szeretettel és adalékmentesen!
      Szappanokról bármikor, bármit!:)) Küldök is szívesen, mihelyt találok vmi elérhető árú csomagfeladós módot. :)

      Törlés
    2. Kovászt készíthetsz öregtésztából (lecsípsz a kenyérből, és vagy szárítva teszed el, vagy nedves konyharuhával letakarva), de készíthetsz joghurttal/aludttejjel is liszt és langyos víz hozááadásával. Én öregtésztával kovászolok, sőt most pl. direkt azért készítettem 50 dkg lisztből kenyértésztát, hogy eltegyem későbbi kenyerekhez.
      A hétvégén tönkölylisztes-aszalt almás kenyeret sütöttem. Csodálatos lett!
      Lenne esetleg olyan szappanod, ami az én borzasztóan ekcémás kezemet rendbe teszi?

      Törlés
    3. Szappan engem is érdekelne!

      Törlés
    4. Kis türelmet, még keresem a csomag feladás legolcsóbb módját, de aztán küldöm!
      Ekcémás kéz akkor gyógyulhat meg a szappantól, ha valamilyen kozmetikumra, vagy naponta használatos szintetikus anyagra, pl.folyékony szappanra, mosogatószerre... allergiás, akkor segíthet, de pl. ételallergiánál nem, vagy csak kicsi enyhülést hozhat. Kívánom, használjon Neked is Csipkerózsa, küldök is, amint tudok, csak írj lakcímet légyszives a margo.masszazs@gmail.com levélcímre :))

      Törlés
  5. Margó, minden gyönyörű!Gratulálok. Újra és újra eszembe jut az írásaidról, hogy ha annyi idős leszek, mint Te, akkor én is ilyen szépen, tartalmasan szeretném élni az életemet. Sok korodbelit látok, akik a gyerekek kirepülése után nem tudnak mit kezdeni magukkal, pedig mennyi mindent tud alkotni egy nő, akinek már nem kell napi szinten foglalkozni a kisgyerekekkel, felszabadul némi ideje,energiája. Kár elvesztegetni az időt, át kell adni az asszonyi bölcsességet!

    VálaszTörlés
  6. Hát nem is tudom hogy a kenyeret vagy a szappant enném meg szívesebben:o)) Nagyon guszta mindkettő! Jaj olyan ügyi vagy! Hát lehet hogy be kell állítani oda valami tejelő állatot, hogy ne kelljen caplatni reggel tejért:o))

    VálaszTörlés
  7. Csipkerózsa köszönöm a kovászos jó tanácsokat és gratulálok a csoda finom aszalt almás kenyérhez!!!
    Adri, Mariann, köszi, annyira jól esnek a soraitok! :))

    VálaszTörlés
  8. Micsoda szépséges szappanok!! Nagyon ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés