2011. május 29., vasárnap

Ez akkor már biokert?

Ezen morfondíroztam gyomlálás közben. Persze tudom, annyiban tuti bio, h már 8 éve be nem tette lábát ide vegyszer, se műtrágya. Csak mintha már kezdene mutatkozni az a fajta vegyeságyás, amit a tanfolyamon tanultunk. Amikor elültettem az első palántákat, pl. karalábé, azzal egy sorba tettem még fokhagymát, büdöskét, paradicsomot, zellert, kaprot. Bemulcsoztam a sorokat. Ami így az első napokban elég gyatra látvány volt, konkrétan semmi nem látszott, csak egy szalmás, füves alom a kertben. Mert ha a fekete földön ott a frissen ültetett palánta, az akkor ugye szépen mutat. Meg ahogy megszoktuk, ez egy káposzta, ez egy paprika, ez pedig egy paradicsomágyás. No ennek itt lőttek, itt bíz egybe van minden hömpölygetve :o)) Vártam, vártam mi alakul, lányaim néha ránéztek, aha joó, de ott mi fog nőni :o)) főleg ha egy tyúk is betette oda a lábát, ő aztán tényleg főzeléket csinált a kertből.
Na de! Kibújt a kapor, előjött a büdöske, megerősödtek a palánták, délcegen áll a hagyma! Nocsak alakul! Kezd tetszeni, még a végén lesz ebből valami csoda! Egészséges minden, mint a makk! Bár ezt még csak félve írom le, tavaly ilyenkor olyan paradicsomunk volt, reggelente oda jártam kávézni, gyönyörködni, aztán egy reggel furcsa dolgot láttam meg! Jött a barnaság, száradás, gondolom a paradicsomvész. Ami megállíthatatlan. Inkább csak megelőzni lehet. És kell! Mondom is magamnak, mert lassan aktuális! A paradicsom szárába szúrjam be mostmár azt az egy centis 0,75-ös rézdrótot! Védje meg! Remélem ez elég lesz, illetve, h működik ez az immunerősítés, a sok csalán-és növényi levektől, egyéb praktikáktól!
Szóval kigyomláltam nagyobb gazokat, a kicsikre csak ráterítek egy újabb mulcsréteget, amibe már a szalma lesz kevesebb és jócskán kerül bele minden itteni fűből, gyógynövényből. Hatalmasra nőtt a fekete nadálytő, lassan elnyílik, visszavágom, kíváló mulcsanyag, a csalánnal, utifűvel, stb.
A kukoricám! Térdig ér, gyönyörű, de a tökök benne! Tyhű! Csodaszépek! Tojásnyi kis tökök rajta! Na meg a rengeteg gaz!
Kapálom, kapálom, jön a szomszéd Gyuri, csóvál, aztán hozza a Böbét, a lovat, meg az ekét. Igen de a Böbe még egy rakoncátlan fiatal némber, nem erre vágyott, h a sorokat járja egyesével, szép egyenesen, húzva az ekét maga után. Ő keresztbe szeret menni és minden útjába eső tövet lelegelni. Ezzel   így nem boldogultunk. Szerencsére akadt még ló és egy széles vállú gazda, aki bevállalta, megekézte, így már sokkal könnyebb a kapálás. Bár ahogy haladok, az ezer más munka mellett, igencsak a fejemre nő, szó szerint ez a szépség.
Az este megint felhőszakadás volt, 1-2 napig nem lehet kapálni, szólni kéne a gaznak is valahogy, ő se nőjön addig annyira :o)) Na meglátjuk ki győz, bár sejtéseim vannak.... (végülis a gaz is növény nem? ) :))

11 megjegyzés:

  1. szia! nagyon jól hangzik!!! Majd mesélj,hogy vált be a rézdrótos dolog. Én egyelőre negtív dolgokat hallottam ,olvastam. Nem egyszerűbb sima kékkővel beszórni 1-2x? No,majd mesélj.Nekem tavaly ottahol körömvirág-paradicsom volt vegyesen szép maradt, a többit megette a fene. És azok is megmaradtak,amiket nem palátoltunk, hanem vadon nőtt a tavalyi lerothadt paradicsomokból. Azok a magok átteleltek,kikeltek,megnőttek,úgyhgy igazán erősek voltak,és semmi betegség nem vitte el őket. Lehet ,nem is kellene palántolni...bár több ezer tőnél azt hiszem nem lehet csak a vadon növőkre építeni.
    Ha a krumplit, padliszánt, paradicsomot enné a colorado bogár, nagon jo a Novodor szer. (biogazdaságban engedélyezett)
    Kérünk képeket a gyönyörű vegyes kultúráról!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia Margoo !
    Az biztos, hogy meg kell küzdened a gazzal!:)
    én is azt csinálom, bár mi már abbahagytuk a bió gazdálkodást, de vegyszert csak mértékkel használunk.A rézdrót-módszert ki fogom próbálni, hátha bejön.Veszíteni nem fogok, mert tavaly egyik napról a másikra tönkrement az összes paradicsom.
    Nekem csak egy zsebkendőnyi kertem van,de nekem már ez is elég! Így is rengeteget gyomlálok, mret vetettem borsót, kikelt itt-ott egy-egy szál,de rengeteg kapor,citromfű, büdöske kikelt.Sajnáltam kikapálni mindent, így aztán gyomlálhatok.Viszont szárítom a kaprot, ellátom a rokonaim vele.
    Elszomorítalak: a gaz még jobban nő eső után, mint a haszon növény! :)
    Nézd meg hol élünk:http//fenyszigetem.fw.hu
    Sok sikert a kertészkedéshez!

    VálaszTörlés
  3. Piroska,miért hagytatok fel a biogazdálkodással?

    VálaszTörlés
  4. Hogy miért hagytuk abba?
    Mert mi 2aranykoronás futóhomokon szerettünk volna csodát csinálni, de a szakkönyvek nem ilyenre íródtak! A Biokultura Klub ( akkor még az volt)megmondta mit termeljünk.Kerestek mintagazdaságnak földet,mi szívesen adtunk volna, de erre azt mondták talán mégsem ilyen talaj kellene nekik. Innentől kezdve már tudtuk, hogy bohóckodás az egész! A nehéz munkával megtermeltzöldségek nagyrészét el tudtuk adni, de volt ami senkinek sem kellett,pl:bab,fehér mák stb. A vetésforgóba pedig bele kellett tenni.
    Utána , hogy elváltak útjaink kezembe került egy könyv:Gazdálkodás homok talajon. Elolvastam, egy kertészmérnök 10éves gyakorlati tapasztalatait osztotta meg az olvasókkal.Innentől kezdve tudtuk jó úton járunk.mert gazdálkodni nem az íróasztal mögül kell
    Később ízületi problémáim is beleszóltak a kertészkedésbe.Ezért zsugorodott össze a kertem.Aki bírja csinálja:minden elimerésem és tiszteletem az övék.

    VálaszTörlés
  5. óóó szomorú történet. De az jó,hogy nem hagytatok fel a kertészkedéssel és nem hagytátok ott azt a szép vidéket.

    VálaszTörlés
  6. A nagymamám örökségét nem lehet itt hagyni!Sok minden van amit ő ültetett,megalapozván a mi örömünket,pedig ő már 44éve az égikerteket műveli.
    A tanyát is ő díszítette,s ez meg is marad, mert ez így szép!

    VálaszTörlés
  7. örülök, hogy elmesélted:) tudod, régebben olyan voltam,hogy ha hallottam valakitől,hogy vegyszerezi a kis kertjét, akkor rögtön rámondtam,hogy hülye. Aztán nekem nagyon rosszul esett,hogy hülyének néztek/néznek, mert sokat vagyok itthon a gyerekekkel,az átlaghoz képest kevesebbet járok el. Ennek is megvan az oka,de soha senki nem kérdezte,csak zsigerből lehülyézett. Azóta jobban figyelek,mert minden mögött lehet valami. Lám, tényleg. :) Sok sikert Nektek, próbáljatok minél több ottani őshonos fajtát beszerezni,hogy minél kevesebbet kelljen szórni ;)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm OTTHOL.Igyekszünk menteni a még menthetőt,mert a régi fajták lehet, hogy nem a legszebbek,de ellenállóbbak meg ízesebbek.
    Szegény Margoo meg nem tudja, hogy mi bajunk van, hogy levelezünk, pedig nem is ismerjük egymást.

    VálaszTörlés
  9. hihi :)
    Itt olvashatsz rólam.
    http://blog.erdely.ma/ottholtanya/

    Van egy családi biogazdaságunk, 3 éve csináljuk, úgyhogy az első lépéseket megtettük,de még sok munka van.Idénre sikerült annyire felfejleszteni, hogy nagyobb mennyiséget el tudunk adni. Főleg zöldségünk van (mindenféle) és tönkölybúza, de ültettünk pár száz gyümölcsfát,azok majd később teremnek. Állatok egyelőre kevés, csak magunknak. Legöbb csirke és kecske van, szám szerint 15 kecske, és szerintem nem is lesz sokkal több,mert amilyen finom a teje, annyira idegölő a természete.
    majd írjál kommenteket nekem is ha van kedved,kíváncsi vagyok rád.
    Adri

    ui.: Margó, bocs, hogy eltértünk a bejegyzésed témájától. :)

    VálaszTörlés
  10. u.i. Piroskákkal elfogult vagyok. A sokat emlegetett Mama is Piroska és a lányom is. Eddig akárhány Piroskát ismertem,mindben volt valami...Ez egy különlges név, néha az az érzésem. Mindenkinek valami jó érzése lesz,ha azt hallja,hogy "Piroska"

    VálaszTörlés
  11. Margó! Hol vagy? Írjál nekünk, és mutasd meg a gyönyörű biokertedet!Nagyon kíváncsi vagyok a vagyes kultúrás édenkertre!

    VálaszTörlés