2012. június 2., szombat

A RÓZSA

Rózsából mindent!
Illatos vörös, rózsaszín rózsák. 
Kigyönyörködöm magam bennük és mielőtt lehullanak, leszedem a szirmokat.
Hidegen sajtolt napraforgóolajba áztattam az első nagy adagot, üvegbe téve napon érlelődött az illat, illetve került át az olajba. Ez lett a Rózsa szappan alapolaja.
Következő adag nagy tál rózsasziromból lekvár készült, citrommal, fahéjjal, kardamommal, különlegesen finom :)
Az elmaradhatatlan szappanba a szirmok is bekerültek, meg egy kis spirulina alga, kecsketej, mandulaolaj.
Sokáig nyíljatok Rózsák!

Az öreg rönk és néhány újdonság :)


11 megjegyzés:

  1. Jujj, nem is tudom, melyiket szeretném leginkább! Érzem a számban a lekvár ízét, és a itt van körülöttem a szappan illata.
    Legyen csodaszép, rózsaillatú hétvégéd!
    Bettus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Bettus!
      Hasonló jókat Neked is :))

      Törlés
  2. Hmmm,hmmm,,, ezt mondogattam, miközben csodáltam a gyönyörűségeidet. A lekvár biztosan nagyon finom, a szappan illata felől pedig nincsenek kétségeim. Elképzelhető, hogy kipróbálom én is, hiszen rengeteg rózsánk van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bátran próbáld ki, ne hagyd veszni azt a sok gyönyörűséget!
      Most fő a teám, abból se maradhatott ki a rózsaszirom :)

      Törlés
  3. Nagyon finom, érdemes kipróbálni :)

    VálaszTörlés
  4. Ezentúl, ha kapok majd egy csokor rózsát leszárítom és megpróbálom a lekvár receptedet. Gondolhatod! Nem ez lesz a család fő eledele, hisz nem a lovagok korát éljük. :)
    Talán egyszer ki tudom majd próbálni! Nagyon gusztusosak a képek. Az ízeket pedig a fantáziámmal igyekszem elképzelni. Köszönöm az ötletet.

    VálaszTörlés
  5. Húúúú ezek nagyon csodálatosak. Nekem is vannak rózsáim, én szörpöt szeretnék készíteni belőle, csak azt nem tudom, hogy mindenféle rózsasziromból meg lehet csinálni? Vagy csak egy adott fajtából? Illetve ha leírnád a rózsalekvárt, hogy hogyan csinálod megköszönném, mert ez most nagyon felpiszkálta a fantáziámat. A szappanjaid meg nagyon gyönyörűségesek, biztos illatfelhő terjeng nálatok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lidike!
      Én meg a Te aszalt epreidet csodálom, ötletet adtál :))
      No az én tudomásom szerint, az illatos rózsa szirmait érdemes feldolgozni. Kevésbé illatos, kevésbé jóízű.
      Az http://erdokostolo.blogspot.hu/-n nagyon hasznos, különleges és finom dolgokat találtam, itt olvastam a rózsalekvárról.
      Próbáltam magát a bejegyzést belinkelni, de közben folyton elszállt a netem. Ha nem találnád, leírom Neked szívesen. Én ma harmadszorra is elkészítem, de láttam a blogodon a szépséges rózsáidat, hát mindenképp használd fel! Sok sikert! :))

      Törlés
    2. Próbáltam megkeresni az adott oldalon, de nem nagyon lelem. Ha lesz egy kis időd, majd írd már le. Előre is köszönöm.

      Törlés
    3. Rózsalekvár
      Jó sok vörös rózsaszirom (így volt megadva :)
      3-4 dl víz
      2 dl konyak
      3 citrom leve, héja
      2 e.k. mozsárban tört zöld kardamom
      2 e.k. őrölt fahéj
      70 dkg barna cukor
      1 cs 3:1 dzsemfix
      Ez kb 4 kis üveg
      A szirmokat feltesszük főni a vízbe, konyakba. Mikor jól összeesett, lebotmixerezzük. (Nekem ez nem nagyon sikerült)
      Ízesítjük, dzsemfix, forrón üvegbe, fejre állít, száraz dunszt.

      A másik változatban kíváncsi voltam a rózsa ízére is, ezért csak citromot és cukrot tettem, meg a dzsemfixet. Így is nagyon finom lett! :))
      Jó munkát! :))

      Törlés