2012. június 4., hétfő

Az elhagyatott gyümölcskert

Tavasz óta birkát akarok (akartam) venni. Gondoltam, ha lesz rá pénzem, hurrá megoldódik a gyümölcsösben a fűnyírás, a birkákkal, báránykákkal meg majd csak elboldogulok.
Sok pénzbe került volna nagyon, akkor jött egy újabb ötlet: ingyen "bértartást" vállalok, a fő hogy a szépen sarjadó füvet elgyőzze valaki rendben tartani! Ez se jött össze :))
Így aztán a kert fogta magát, nagy nyugalmában elkezdett mindenféle szépségekkel megajándékozni!
Na meg persze ragadós, szúrósokkal is :))
A legkülönbözőbb gyógynövények jelentek meg, a régieken kívül, újak is.
Pl. a nadragulya! No jó ebből nem főzök teát, úgy tudom mérgező. Persze biztos csak érteni kell hozzá!
Fogtam egy kaskát a déli napsütésben, kibandukoltam a kertbe és összegyűjtöttem a téli teakeveréknek valókat: bodzavirág, pipacs, cickafark, édeskömény, parlagfű, ja és diólevél.
Nosza irány a másik kert (az előkert) ott pedig újabb tál rózsaszirom és egy kis körömvirág a zsákmány.
Színek, illatok ... fenséges...  már nem is bánt az elhanyagolt gyümölcsös, sőt.... már-már tetszik :))
Persze minden jóérzésű ember megbotránkozna rajta, de ha nem jut rá idő, hát nem jut rá!
Egy párás reggelen le is fotóztam voala!
 


18 megjegyzés:

  1. Ne izgasd magad, nálunk is ez van, csak inkább elhagyott kert. Tavaly ajánlottak birkákat, több szomszéd kertjét is elkerítve, nem lett belőle semmi. Inkább a gaz bántó ott, s oda vetettünk végül csicsókát, csak szaporodjon, aztán raktunk krumplit, ez tán éppen most kezdett bújni. Nem tervszerűen, csak úgy jött az ötlet. (Mert ott puha volt a föld feltörni...) Látod én is gyógynövényezek, járom könyvvvel a kertet, mert még nem ismerem őket, s próbálom beazonosítani mit is látok. Meg vitatkozunk a szomszéddal menta vagy zsálya, csak éppen nem virágzik, hogy döntsön. A rózsalekvárodról lemaradtam, mert letetvetlenítettem azaz lepermeteztem őket, mert ebben az időben ellepte a tetű. Pedig idén rengeteg rózsa volt. Majd jövőre, mindig tanul az ember!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha ilyen szépen haladsz a dolgokkal előre, jövőre a rózsákat is csalánlével kezeled tetvek ellen és akkor nem marad el a rózsaszüret sem :) További jó tanulmányozást a gyógynövények háza táján :)

      Törlés
  2. Lett belőle virágos mező. Legalább rájöttél, hogy mennyi gyógynövény él Nálad.

    A rózsáról még tudtam szedni szirmot, mire közölte az uram, hogy lepermetezi már, mert bogaras. Mondtam, ráér még, mert akkor nem tudok szedni róla. Készítettem szappanhoz olajjal macerátumot, hát azt a fenséges illatot! Nagyon finom.

    Most én is úgy vagyok a gyomokkal, hogy legalább addig hagyjuk nőni, míg utána nézek, hogy használható-e valamire. Ha nem, csak akkor lehet kiszedni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, az a rózsa macerátum, valami csoda! Bizony a szappanok is meghálálják! :) Na meg a bőrünk! :)

      Törlés
  3. Ha így kell visszatérnünk a gyógynövények megismeréséhez akkor így :) Szerintem sincs ezzel semmi gond. Az öngyógyító kiskert szemszögéből nézve meg még kívánatos is a gyümölcsösöd :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld Andi, azóta egy gyönyörű őz is "beköltözött" a gyümölcsöskertbe! :))

      Törlés
  4. Jó az a gyümölcsös, úgy ahogy van és még szép is meg hasznos is.Aki elhanyagoltnak látja,nem is tudja milyen kincsek rejtőznek benne.
    Én a mécsvirágot kedvelem, pedig az csak vadvirág, de alkonyatkor virágzik, mikor már a többi elment "aludni".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No ez érdekel, ez az alkonyatkor nyíló vadvirág! Utána is nézek :))

      Törlés
  5. Parlagfu es diolevel gyogyteaba? A tobbi emlitett novenyt ismerem, de ezekrol meg sosem hallottam, hogy teat lehet beloluk fozni. Mire jok? Mondjuk, en allergias vagyok a parlagfure, ugyhogy azt biztos nem fogom kiprobalni, de erdekelne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A parlagfű rengeteg jótékony hatása egyre inkább bekerül a köztudatba is szerencsére. Persze, ha én is allergiás lennék rá, biztos nem örülnék ennyire. Viszont így, ha eszembe jut a kerti portyán, mindig lecsípek párat és nyersen eszegetem, erősödjön az az immunrendszer! :)) Télen ugyanúgy használom teának megfőzve, mint a többi gyógynövényt.
      Mint a diólevélteát. Régóta iszom már, de széles körű gyógyhatásáról a "bükki füvesember" Gyuri bácsitól hallottam, ő szinte minden második betegségre ajánlja. Vírus-gomba-baktériumőlő hatásáról beszél, még cisztára, miómára is ajánlja. Meg a körömgombától kezdve a szájüregi betegségekig, fejbőr, haj, sok mindenre.
      Ráadásul finom a teája :)) Ja és most júliusban kell szedni, szárítani! Mielőtt a barna pöttyök megjelennének a levelén.

      Törlés
  6. Isteni tejecskét adnának a kecsóim ezen az idilli "legelőn" csipegetve:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, bizony! Kár, hogy nem tudjuk átterelgetni ide őket! :))

      Törlés
  7. Szia

    No, újból feltévedtem hozzád. Egy kis szabadidő akadt.
    A nadragulyával kapcsolatban. Mérgező, sőt halálosan mérgező. A neve is az, hogy Atropa bella-donna, mivel atropint tartalmaz. Az atropin pl. szemműtéteknél szokták használni, ugyanis bénítja a simaizmokat , így a pupillát kitágítja és tágan is tartja. Homeopátiában használják, de senki ne használja otthon, mert tényleg veszélyes. Egyébként a magjából készítettek dolgokat régen. (pl. mérgeket, ha útban volt a férj)
    Nem mellékesen advetív faj az alföldön. Az azt jelenti, hogy kiszorítja a hagyományos fajainkat, úgyhogy lehet, hogy nem lenne rosz kihúzni. Egyébként hegyekben, írtásokon tömegesen él.
    A gyümölcsössel kapcs: Ahogy emlékszem amikor nálad voltam elég öreg fák vannak ott. Jó volna megtartani őket, mert lassan kipusztulnak a régi fajtáink. Legalább ilyen helyeken maradjanak meg, biztos jól jön még egyszer.
    Ha nem csinálsz a gazzal semmit, idővel (pár év) alatt beáll és egy szép kis fás rétet kapsz. Csak idő kell hozzá, hogy a hagyományos fajok el tudjanak terjedni és ki tudják szorítani a szúrúsakat:) A legeltetés egyébként sokat gyorsítana rajta:)
    Béla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, megfogadom a tanácsodat! Már kigyönyörködtem magam a nadragulyában, hát kiszedem. (férj sincs útban :o)))
      Mielőtt jobban elterjed!

      Törlés
  8. szia, jó régen jártam nálad, mert kissé sok lett a dolog. de látom, te is benne vagy a javában. :)
    nálunk csak a hátsókertben nőtt meg jól minden "gaz", én meg éppen azt sillabizálgattam belőlük, hogy vajon milyen lehet a talaj, mire számítsunk majd ha lesz konyhakert. sokat mesélnek arról, mi van odalent, amit nem látunk, csak érteni kellene a nyelvükön. :)
    rózsáink is vannak, éppen könyvből és a netről tanulgatom, hogyan kell őket gondozni. de permetszerhez nem akarok nyúlni. tetű ezeken nincs, de az egyiknek foltosak a szirmai és rozsdafoltosak a levelei. jövőre, ha sikerül, én is lekvárt szeretnék belőlük, ezért nagyon örülnék a bevált receptednek, ha te is úgy gondolod, hgoy megosztható! :)
    mi azt tervezzük egyébként, hogy a majdani tyúkoknak olyan kifutójuk lesz, aminek a fele átnyúlik a gyümölcsfák alá, és amikor lehet, átengedjük oda őket. ha nem is legelik le a "gazt", legalább csipegetnek, és talán kikapirgálják az esetlegesen éppen talajban tanyázó kártevőket. és ha sok a hullott gyümölcs, akkor ahhoz is hozzáférnek könnyen. feltéve, hgoy a tyúkok is így akarják. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a tyúkok is úgy akarják! :) Nagyon jó tervek, ötletek. Persze én már néha bosszankodtam, ha a jó kis cefrébe való gyümölcsre is rámentek, na de ... jut is, marad is. Meg aztán tényleg sok rovart, egyebet kikapirgálnak a fák alól. Te, ahogy a kotló viszi oda a csibéit, azt a lelkes csiporgást, cseverészést amit azok összeörülgetnek a jó zsákmánynak :)) Öröm hallgatni!

      Törlés
    2. Jaj, a rózsalekvárt meg elfelejtettem!
      Ezt a receptet használtam elsőre: http://ritmusakonyhaban.blog.hu/2011/06/01/rozsalekvar_vagy_rozsadzsem_keszitese_kepekben
      Nagyon finom lett a kardamommal, fűszerekkel. Viszont nem találtam benne "rózsa ízt", így a következőnél a szirmokon kívül csak citromot és cukrot használtam. Hát ... az is tök finom lett. Kicsit más, de finom (és olcsó:))
      Most a sárgadinnyedzsem van műsoron, no abból is kell a polcra jó pár! :)

      Törlés
    3. koszonom a receptet! gondolom a rozsaviz ad egy kis extra rozsassagot hozza. legalabbis rozsafagyiba mar hasznaltam, es nagyon erosen rozsas lett. mas kerdes, hgoy azert az ugy mar nem teljesen csak az otthoni rozsak erdeme. :)

      a sargadinnyet en is nagoyn szeretem, minden formajaban! :)

      Törlés