2012. február 4., szombat

Csak a feketerigó...

Betemetett a nagy hó
erdőt, mezőt rétet.
Minden, mint a nagyanyó
haja, hófehér lett.
Minden, mint a nagyapó
bajsza, hófehér lett,
csak a feketerigó
maradt feketének.

Ez a vers 2 dolog miatt jutott ma eszembe. Reggel egy feketerigó szökellt ki a hófehér havas udvarra az eresz alól :)
A másik, hogy ilyenkor a gyerekekkel, kis Marcival az Alma együttest hallgatjuk, ők is tüneményesen adják elő ezt a megzenésített verset.
Hát... betemetett ... bárhova nézek a tanya körül minden-minden hófehér (kivéve persze a feketerigót :)
A tyúkok, gyöngyösök még most dél fele is az eperfán csücsülnek, nem mernek lejönni.
Csalogattam kukoricával, búzával... semmi. Na majd megéheznek jobban és lejönnek.
Fölmentem a padlásra is, ilyenkor ugye egy jó gazda fölmegy :) a padlás jobb fele hómezővé alakult, mindenféle alakú kisebb-nagyobb buckával, jajjaj, gyorsan betömködtem a nagyobb réseket a cserepek közt. Olyan vízszintesen fújja a szél a havat, minden kis rést megtalál, hogy befújja. Én is találtam valamit, a jó kis szánkót!!! Le is hoztam, dolga lesz!
Kemence, kazán kifűtve, sütőtök sül a kemencében én meg szabira küldöm magam! Nem kell mindennap tüsténkedni, alkotni, matatni, esik a hó, irány a kemencepadka és egy forró tea, meg a gyönyörű kilátás a tájra.
 Ennyi ma elég is lesz. Persze, ha kis Marci mégis ki tudna jönni a városból, akkor beüzemeljük a szánkót, az biztos!

4 megjegyzés:

  1. Mi is egész nap ezt énekelgettük Borival, és közben néztük a feketerigókat, mindenféle cinegéket, fakopáncsokat, akik szorgosan látogatják az etetőinket.
    A szánkó nálunk is készenlétben, bár még mindig annyira esik, hogy inkább csak bentről csodáljuk.
    Pattog a tűz, jó meleg van itt bent, úgyhogy egy nagy bögre fűszeres tejeskávéval én is bevackolom magam...

    VálaszTörlés
  2. Látod,már éppen keresni akartalak hova tűntél! Nálunk szállingózott a hó, de elmaradt, ennyi volt, viszont hideg szél fúj.Nagyon hideg. Minden reggel, ha tibetizek, gondolok rád, te indíttattad el velem ismét. Igaz, tegnap akkorát estem, a bal térdem belilult, dagadt, mozdítani alig tudom, most pár napig kimarad. Pihenj, lazíts, a hó erre is jó. (Ha nem kell havat hánynod....)

    VálaszTörlés
  3. A napokban gondoltam Rád, vajon nagyon elzárt-e a külvilágtól a hó. Itt bent a városban is sok esett és hideg szél fújt tegnap, szinte vízszintesen esett. Ma ragyogó napsütés van, és hideg. Legjobb hely valóban a kemence mellett van. Én is főztem fincsi téli kajákat, mint sólet, sült alma, és bevackolódunk a melegbe a kandalló köré. Ha enyhül az idő, majd írok e-mailt, akkor lesz esedékes, amit szeretnék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hej..de jó lenne nekem is egy kemencepadka..igy viszont megelégszem a radiátorral!bezzeg a faházunkban van kemence..de 600 kmre innen!

      Törlés