2011. december 6., kedd

Jókedv és hála, hála...

Meghíztak a mangalicák, hentesünk ráér, segítség is van, hajrá, vár a munka!
Hajnalban ébredek, kifűtöm a kemencét, érzem, remek nap lesz! Azt a pogácsát sütöm, amit nálunk disznótoros pogácsaként, minden rendes helyen sütöttek az asszonyok. Régen! Olyan rém egyszerű a receptje, én még sem mertem soha nekifutni :) Majd most! Mire megkelt, felébredt kis Marci, van segítség, kiszaggat, keneget, addig biztatom a kemencét. Annyira felbiztattam, h sajnos túl forró lett, kicsit (nagyon) megégett benne a pogi is, meg a bögrés mákos is. Épp akkor jött az 5 vendég :o)), hát... bocsi ez nem az a sütő, amit beállítok 200 fokra. Azért rendesek voltak, dicsérték így is :))
A lányom nem győzött csodálkozni, mért nem omlottam össze? Aztán eszébe jutott, ébredéskor reggel kérte az égieket, segítsenek minket ebben a nagy munkában! Hát ezért :))
Szépen elkészült minden, a rengeteg szalonna, zsír, tepertő, kolbász, sonka, disznósajt. Finom húsok, oldalasok a fagyasztóban, illetve a sóban állnak, füstölésre várva.
Óriás jókedv kíséri mindig ezeket a megmozdulásokat! Köszönhető a szenzációs humorú hentes unokaöcsémnek! Aki villanyszerelő, kamionos, most leginkább a földjeit műveli, illetve így télen falu-,és városszerte hívogatják a disznótorokba. Már a beköszönéskor elhinti a jókedvet, mi meg szívesen támogatjuk ebben. Előkerülnek az évek óta ismételt szlogenek, amiket nem lehet megunni. Az aranygaluska is azért lett ilyen finom, mert "jó volt a hentes", vagy a kolbásztöltés közben véletlenül beálló másodpercnyi csendben megszólal vki: "na ez már nem szalad el" :)) és ilyenek...
Jók ezek a "bulik" napokig emlegetjük.
Másnap még ki se látszunk a tasakolásból, pakolásból, nagymosásból amikor jön egy telefon: futás a templomba, hisz' Kárpáti Laci környékünk régi, rajongva szeretett papja 20 év után hazalátogatott Dél-Afrikából, a mai misét ő celebrálja! Eldobtunk kapát-kaszát, ajtót, kaput nyitva hagyva mentünk és ...  nagyon-nagyon jó volt, hogy elmentünk!!! Köszi a telefont nővérkém!!!

3 megjegyzés:

  1. Aranyos vagy drága Margó!
    Érzem a finom disznótoros illatát is!

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek..nekem pedig kellene a pogácsarecept!...De...IZIBEN!:)

    VálaszTörlés
  3. Hát itt vagyok izibe :))

    Disznótoros pogácsa

    1 kg élesztő
    6 e.k zsír
    1 e.k. só
    5 dkg élesztő cukros tejben futtatva
    tej- még amennyit felvesz, legyen lágy a tészta

    Jól kidolgozni, fél óra kelesztés után tepsire szaggatni, olvasztott zsírral megkenni és mehet a sütőbe.
    Nővérkém sajtot, kömény-szezámmagot pakol rá, de úgy már más! persze finom :))
    kb 200 fokon süljön, az enyém 10 perc alatt leégett a kemencébe, az volt vagy 280 fokos :))
    Ha lehet Te ne égesd le :)))

    VálaszTörlés