2013. március 13., szerda

Reggeli kertelés

Ma reggel megvolt az első igazi kávésbögrés, köntösös turném az udvaron, kertben :))
7 óra fele jár, a nap már süt, teljes gőzzel. Viszont egy jókora köddel kell még megvívnia, de nyerésre áll :)) A levegő ugyan csupa pára, minden nedves még, de a Nap már melegen süt, a fű a fekete nedves földből szemmel láthatóan zöldül kifele, a levegőt harapni lehet. Eszméletlen!
Én meg gyönyörködök a tegnap elvégzett munkákban, alakul a tó környéke! A sok száraz növény, gaz letakarítva, jó pár bodzabokor kiszedve tövestül, kévékbe kötözve száradgat a következő kemence-szezonra várva.
Nagy levegős szabad terek alakultak, nagyon tetszik!
Na azért nem kell aggódni, marad még bőven zöld, lesz még dzsumbuj, ott ahol kell :o))
De a körtefák körül, a szőlőknél, a szedreknél nem kell, hisz a sok bodza elnyomta már ezeket.
És az idén fokozott figyelemmel fordulok a gyümölcsök felé (is)!
Jaj nagyon bevált ez a "mindennapi időtöltés a kertben"! Már nem egy nap alatt akarom rendbe rakni az egy hektárt, jó az apránként is. Viszont MINDEN nap dolgozom valamit a kertben, ez fogadalom magamnak. Lehet, csak fél órát, lehet, hogy négyet-ötöt és nagyon meglátszik!

Végre "megcsapoltam" a nyírfát, megkóstoltam a nyírvizet. Mennyei manna!
Sokáig vonakodtam levágni ezért egy ágacskát, viszont az utóbbi időben jó pár előadást hallgattam növényekről, gyógynövény eszenciákról és hajlok rá, hogy elhiggyem, a növény, a fa, "örömmel" szolgálja az embert! Ha kölcsönös a dolog ... bizony, ahogy lenyeltem a víztiszta, finom folyadékot, tele voltam hálával, ezerszer is megköszöntem a nyírfának! A nyírviz hatásairól sokat olvasni. Méregtelenítő, vesevédő, tisztító hatásáról, cukorbetegségre is javasolják, valamint "megszépíti a lányok arcát" :)) Először egy Ukrajnából származó fiatal hölgy mesélte, hogy régen a nagyapja mindig meglékelte a nyíreket tavasszal és ők a gyerekek szívesen itták az édeskés ízű levet. Ezt össze is raktam magamban a nyírfacukorral, akkor bizonyára az is ebből készül! 
A fenyőrügyekből meg a finom fenyőméz! Meg még mi-minden a természetből, a kertből, csupa-csoda, egészség!!!