2012. június 21., csütörtök

Macerálunk, macerálunk ... ?

Mármint a legkülönbözőbb illatos, aromás növényeket pakolom dunsztos üvegbe, finom olajba :))
20 liter hidegen sajtolt napraforgóolaj boldog tulajdonosa lettem, kell az nekem a szappankészítéshez.
Na de ez az olaj olyan jó ízű, hogy kedvet kaptam a maceráláshoz, azaz a növények olajos kivonatának készítéséhez, hisz' a szappanban az még plusz hatás, plusz illat! Úgy belelendültem, hogy alig maradt valami a nagy kupa olajból! :))
Lett belőle: rózsaszirom, citromfű,  orbáncfű, menta, körömvirág, zsálya, pici levendula és vegyes nyári virágmacerárum cickafarkkal, rózsával, körömvirággal, bodzával, pipaccsal,  kamillával.
Hátra van még a diólevél, cickafark és még ki tudja azt, hogy mi ... jaj, de imádom ezt!!! :))
Kint állnak a nagy rönkön, a napon, mindennap felrázom és persze illatolom, szagolgatom, mind más és mindegyiktől hanyatt esek ámulatomban :o))


2012. június 4., hétfő

Az elhagyatott gyümölcskert

Tavasz óta birkát akarok (akartam) venni. Gondoltam, ha lesz rá pénzem, hurrá megoldódik a gyümölcsösben a fűnyírás, a birkákkal, báránykákkal meg majd csak elboldogulok.
Sok pénzbe került volna nagyon, akkor jött egy újabb ötlet: ingyen "bértartást" vállalok, a fő hogy a szépen sarjadó füvet elgyőzze valaki rendben tartani! Ez se jött össze :))
Így aztán a kert fogta magát, nagy nyugalmában elkezdett mindenféle szépségekkel megajándékozni!
Na meg persze ragadós, szúrósokkal is :))
A legkülönbözőbb gyógynövények jelentek meg, a régieken kívül, újak is.
Pl. a nadragulya! No jó ebből nem főzök teát, úgy tudom mérgező. Persze biztos csak érteni kell hozzá!
Fogtam egy kaskát a déli napsütésben, kibandukoltam a kertbe és összegyűjtöttem a téli teakeveréknek valókat: bodzavirág, pipacs, cickafark, édeskömény, parlagfű, ja és diólevél.
Nosza irány a másik kert (az előkert) ott pedig újabb tál rózsaszirom és egy kis körömvirág a zsákmány.
Színek, illatok ... fenséges...  már nem is bánt az elhanyagolt gyümölcsös, sőt.... már-már tetszik :))
Persze minden jóérzésű ember megbotránkozna rajta, de ha nem jut rá idő, hát nem jut rá!
Egy párás reggelen le is fotóztam voala!
 


2012. június 2., szombat

A RÓZSA

Rózsából mindent!
Illatos vörös, rózsaszín rózsák. 
Kigyönyörködöm magam bennük és mielőtt lehullanak, leszedem a szirmokat.
Hidegen sajtolt napraforgóolajba áztattam az első nagy adagot, üvegbe téve napon érlelődött az illat, illetve került át az olajba. Ez lett a Rózsa szappan alapolaja.
Következő adag nagy tál rózsasziromból lekvár készült, citrommal, fahéjjal, kardamommal, különlegesen finom :)
Az elmaradhatatlan szappanba a szirmok is bekerültek, meg egy kis spirulina alga, kecsketej, mandulaolaj.
Sokáig nyíljatok Rózsák!

Az öreg rönk és néhány újdonság :)