2011. július 31., vasárnap

Szappan és bodzabogyó

E két dolog mentén zajlik most az életem. Pont 2 hete értek be az első fürtök a bodzabokor tetején, azokat akkor és azóta folyamatosan szedem, szedem, készítem belőlük a finom, egészséges, fullvitaminos-ásványi anyagos-flavonoidos-antioxidánsos (talán nem sorolom tovább), bodzabogyó szörpöket, nádcukorral, mézzel, sima cukorral, édesítővel, mindig a piac igénye szerint. Sajátnak főleg a mézes változat a nyerő. készült még dzsem is belőle, fekete szederrel keverve, még nem mertem megkóstolni, nagyon hígnak látom :((
Ki is fogytak a szörpös üvegeim, így akkor nekiállhattam a bodzapálinka-akciónak is. Ami abból áll, h leszedem a fürtöket, lebogyózom, összezúzom és cefre lesz belőle. Halvány ígéret van arra a pálinkafőzdéből, ha összegyűlik 100 liter ebből a cefréből, kifőzik nekem külön. na most erre hajtok!
Tavaly nem jött össze, kevés lett, mindössze fél hordónyi, de legalább dícsérte a főzdés, milyen szép, jó minőségű bodzacefre, de kifőzni csak a gyümölcs-vegyes cefrével együtt volt hajlandó. Na de most! Fejembe vettem, h ha törik-szakad, lesz néhány liter gyógyszer minőségű bodzapálinkám, meg is néztem az árát, juuuj, de durva! Legendák vannak róla, a háború után a patikus kiásatta Mari nénivel az elrejtett kincset, ezt a pálinkát és azt adta szív-és érrendszeri betegségekre! Egyébként ez az idei gyönyörű termés motivál, olyan csoda fürtök érnek, külön-külön mondok köszönetet mindegyikért az imádott bokroknak, nagyot alkottak az idén! Mennyi virágból készült már szörp a nyár elején és még így is roskadásig termik a bogyókat! Versenyben állok a seregélyekkel, ők is csak a legérettebb szemeket csipkodják. El is gondolkodtam, mért ez a tanya látja el az összes vadat, madarat, állatot élelemmel, vmit már hagyhatnának nekem is! Talán erre az évre elég lenne az, h a róka elhordta az összes növendék baromfit! Felsorolás úgy indul, 41 db kispulyka, aztán gyöngyösök, csirkék, kacsák, kakasok... Hát kis Vuk és családja szépen fejlődhetett! A maradékot már elajándékoztam, mielőtt rókáék gyomorrontást kapnak!
Egyszer majd lesz egy fényképezőgépem, akkor majd sok-sok fotót rakok fel a szappanjaimról is!
Egyszerűen nem lehet megállni néhány darab elkészítése után, pedig így indult. A családnak készítek finom kecsketejes szappant, növényi olajokból, shea-és kakaóvajból, a kertben termő gyógynövényekből, gyümölcsből, zöldségből. Na igen! Akkor még nem tudtam, h egy lavina indul így! Hogy nem tudok megállni! Hogy néha hajnalban azért ugrok ki az ágyból, mert bejött egy nagy ötlet és már állok is neki! Mert mind-mind meglepetés! Nekem egyelőre nagyon az, hisz' szinte mindig más lesz a színe, az állaga, az illata, mint aminek indul! Pl. ha már bodzaszörp, legyen belőle szappan is! Biztos szép bordó-piros színe lesz! Na az nem lett, először fekete, aztán fenyőzöld, végül egy erős, élénk mustárszín lett, de jó, ez is jó! A mai feketeszeder pedig gyönyörű narancssárgára színezte a szappanomat, a piros hibiszkusz pedig vajszínűre, nocsak! A legkisebb unokának olivaszappan készült körömvirággal, féléves korára legalább jól megérik ez a szappan! (Bár nagyon fogy, vigyázni kell :))
Na és igen az unokák! Ilyen egy elcseszett nagyi vagyok én, h a végére hagyom az unokákat! Pedig velük akartam kezdeni! De majd egy másik bejegyzésben kitárgyalom őket, ki én! :))

2011. július 17., vasárnap

Megérkezett a Kicsi Lány!!!

A héten történt, a kiírt időben. Hajnalban telefon, egyértelműek a jelek. Nyugodt vagyok, derűs vagyok, örömteli. Pár óra múlva azért már nagyon izgulok. Később: aggódom. Meddig még???
22 órás vajúdás után győznek!!! Anya és Lánya! Rögtön szopizik, kitartóan erőteljesen, mint aki pont ezért jött a világra, mert már olyan nagyon éhes volt :o)) Apa rengeteget segített, apás szülés volt, kezdettől fogva így tervezték. A 3. napon már haza is vihette a kis családot. Kicsi Kendra Isten Hozott!